Grytbröd, eller "pataleipä" som det heter på finska. Såg ett recept i tidningen Gloria Ruoka ja Viini. Ofta tänker jag att på stugan skulle det vara kul att kunna baka bröd på morgonen. Men det blir liksom inte av.
Nå, det här skulle jag prova och se om det är ett gångbart koncept.
|
Slutresultatet blev både vackert och gott |
|
Här ingredienserna. Vatten fattas från bilden. |
Ingredienser för ett bröd:
- 1 tesked torrjäst
- 2 teskedar salt
- 5 deciliter havremjöl
- 5 deciliter vetemjöl
- 1 deciliter havrekli
- 5 deciliter vatten
Gör såhär:
- Blanda i en skål alla torra ingredienser
- Tillsätt ljummet vatten och rör om till en smet. Knåda inte!
- Lägg en handduk över skålen och låt stå och jäsa i 12-16 timmar
- Häll degklumpen på ett med vetemjöl täckt bord och vänd några gånger så att den inte mer är klibbig
- Inget behov att knåda degen
- Låt degklumpen jäsa under en handduk ännu i 30 minuter
- Sätt en järngryta med lock i ugnen på 225 grader så att grytan blir het
- Sätt degklumpen i grytan, locket på grytan och grytan tillbaka in i ugnen och grädda i 30 minuter
- Tas sedan bort locket och grädda i 15 minuter till
- Ta grytan ut ur ugnen och vält brödet på ett galler och låt svalna
|
Här är alla torra ingredienser blandade, Bara vatten fattas. Det blir en jätteklibbig deg! |
|
Här är degklumpen efter 16 timmars jäsning. Sticky stuff! Vänd den några gånger i vetemjölet på bordet så att den lossnar från fingrarna när du lyfter den. |
|
Här är redan degklumpen i grytan som är 225 grader varm (antar jag) efter att ha varit i ugnen en stund. På med locket och in i ugnen igen. |
|
Ser ju helt rätt ut när vi gör en obduktion på brödet. |
|
Brödet serverades till en soppa. |
Lyckades över förväntan, faktiskt. Det går nog lätt att göra på stugan men en framförhållning på 12-16 timmar innan brödet ens skall in i ugnen gör det svårt med planeringen för en enkel man.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti