sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Plåtmakaronilåda med rödbetsketchup



Plåtmakaronilåda betyder att den görs på en ugnsplåt, inte att den är hård som plåt. Det blev mat för fyra på stugan lördag kväll. Enligt receptet som vi fann på finskpråkiga satokausi.fi skall det vara egengjord rödbetsketchup till.


Här ingredienserna för makaronilådan

Här ingredienserna för rödbetsketchupen
Till makaronilådan behöver du:

  • 5 dl makaroner
  • 2 lökar
  • 400 gram köttfärs eller eller vegetariskt pulled oats e.dy. 
  • 2 matskedar med sojasås - enligt receptet Kikkoman
  • 150 gram "Koskenlaskija" ost - dvs. nån smältost
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • Färsk persilja
  • Salt och peppar enligt smak


Makaronilådan gör du så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Koka makaronerna enligt instruktioner - lämna al dente, skölj med kallt vatten och bre ut på en med bakpapper klädd djup ungsnplåt
  • Skala och finhacka lökarna
  • Bryn med lite olja/smör köttfärsen på en stekpanna och tillsätt löken så att också den mjuknar och får lite färg - kryddsätt med soja och svartpeppar
  • Blanda köttfärsblandningen med makaronerna på plåten
  • Skär upp osten i små bitar och strö över makaroni-köttfärs-lökblandningen
  • Söndra två ägg i en skål och tillsätt mjölken (och salt om man vill) och vispa ihop fanstyget och häll jämnt över ugnsplåten
  • Sätt in ugnsplåten i ugnen (nu 200 grader varm) och efter ca. 25 minuter sätt på övre grillmotståndet och låt vara i ugnen 5 minuter till
  • Finhacka persiljan
  • Ta ut ugnsplåten och strö persiljan på


Här al dente-makaronerna jämnt utspridda på ugnsplåten

Skala nu rödbetorna och sätt igång kokandet

Bryn köttfärsen
 
Tillsätt i stekpannan lök, soja och svartpeppar

Skär osten i småbitar - akta fingrarna!

Strö osten över ugnsplåten

Knäck två ägg och vispa ihop med mjölken, häll jämnt över makaroniblandningen

I ugnen 25 minuter i 200 C´ plus 5 minuter med övre grillmotståndet på.
Ta ut och strö den hackade persiljan på. Klart!
 För rödbetsketchupen behöver du:

  • 4 rödbetor = 500 gram
  • 1 deciliter äppellcidervinäger
  • 3/4 dl kokossocker eller indiansocker (vad det nu är...) - jag använde kokossocker
  • 1 matsked sojasås - i receptet Kikkoman
  • 1/4 tesked malen koriander
  • 1/4 tesked malen kanel
  • Vatten vid behov (jag behövde ej)

Gör så här:
  • Skala och koka rödbetorna
  • Kör med en stavmixer ingredienserna till en jämn smet - tillsätt vatten om konsistensen är för tjock 

Tillredningen var lätt som en plätt! Smakar ungefär som normal ketchup,
det är väl äppelcidervinägern som egentligen ger smaken.

Här portionen på matbordet. Vi hade en kålsallad och saltgurka till.
Helt bra mat, jag fick beröm! På ett positivt sätt torrare och mindre "mosaktig" än normal finsk makaronilåda/pudding. Vi går nog inte tillbaka till den traditionella finska varianten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti