Södagsmaten blev en pizza. Maja hittade ett recept på nätet av Iman och Leena som verkade bra. Det ursprungliga receptet på finska finner du här . Dvs. imanjaleenasafkaa.com.
![]() |
Här slutresultatet. Väl värt besväret. |
Pizzabottnen blev väldigt bra och kan ju med fördel användas till olika slags pizzor. Det behöver inte vara löjrom på, tycker jag. Fast löjrom är ju aldrig fel.......
Du behöver:
- 400 gram (6 dl) vetemjöl
- 1 påse torrjäst
- 2 teskedar salt
- 3 dl vatten
- Några matskedar olivolja
- 2 burkar creme fraiche a' 150 gram
- ca. 150 gram riven västerbottenost (om det finns färdigt riven, köp det)
- 2 potatisar
- 1 burk löjrom (100 gram kanske men "more is better") - i originalreceptet var det rom från regnsbågslax
- 1/2 rödlök
- Lite dill
- Lite svartpeppar från pepparkvarnen
![]() |
Ingredienserna. |
Gör så här:
- Blanda ihop vetemjölet, torrjästen och saltet i en karott
- Värm vattnet till 42 'C
- Häll vattnet i karotten och knåda/blanda en stund
- Sätt till 2 matskedar olivolja och knåda i 2-3 minuter
- Sätt plastfilm på karotten och låt stå i 45 minuter
- Riv osten
- Skala och skär potatisen i tunna skivor
- Sätt cirkulationsugnen på 200 grader 'C
- Olja en lämplig ugnsplåt
- Ta degen, som nu har jäst sig större, och börja från mitten av plåten och sprid den över hela plåten
- Fördela jämnt en burk creme fraiche över degen
- Sprid 2/3 av den rivna osten över degen och creme fraichen
- Placera potatisskivorna överst
- Sprid redsten av osten över potatisen
- Sätt in i den nu varma ugnen och låt stå i ca. 30 minuter (tills potatisen och osten har blivit lite gyllenbruna)
- Skär rödlök i små bitar
- Ta ut pizzan ur ugnen
- Sätt klickar av creme fraiche på pizzan
- Sätt löjrom och rödlök på klickarna
- Sätt lite dill på klickarna
- Mal lite svartpeppar på pizzan
- Servera!
![]() |
Blanda ihop mjölet, torrjästen och saltet |
![]() |
Värm 3 dl vatten till 42'C |
![]() |
Tillsätt vattnet (3 dl 42'C), blanda en stund och tillsätt 2 matskedar olivolja och knåda i 2-3 minuter |
![]() |
Sätt plastfilm på och låt stå i 45 minuter |
![]() |
Skala och skiva potatisen |
![]() |
Olja ugnsplåten |
![]() |
Sprid degen över plåten. Degen är ganska seg så det tar en stund. Vi hade en ganska liten ugnsplåt så vi använde inte hela degen. |
![]() |
Dela den rivna osten i 2/3-delar och 1/3-del. Strö 2/3-delar över degen i ugnsplåten. |
![]() |
Sätt potatisskivorna vackert på |
![]() |
Strö resten (1/3-del) av osten på. Sätt in i ugnen för 30 minuter. (200 'C cirkulationsugn) |
![]() |
Medan pizzan är i ugnen skär en halv lök i små små bitar. Akta fingrarna! |
![]() |
Efter 30 minuter ta ut pizzan. Så här fin blev den. Kan gärna svalna nån minut innan garneringen. |
![]() |
Garnera med creme fraiche, löjrom och dill. Ta nån runda med svartpepparkvarnen över pizzan. |
Ja, som sagt mycket gott och lyckat. Rekommenderas!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti