sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Blandaball, en norsk fisk/potatisboll

I min serie om klassiska norska maträtter har jag kommit till "blandaball" eller "blannaball" som min mammas moster Molla sa. Det var en ganska sällsynt men inte omöjlig maträtt hemma hos oss, min mamma var ju från Norge. Maja har ätit det en enda gång, ca. 1981 i Kristiansund, Norge, hemma hos tante Molla.

Min mormor serverade ball ganska ofta när vi besökte dem i Kristiansund. I Wikipedia nämns det att det är en typisk maträtt i Kristiansund / Möre.

Det är fråga om en potatis-fiskboll kokad i vatten.
Till konceptet likar det svenska kroppkakor.

Här nästan alla ingredienser. Ölen drack jag umder matlagningens gång.
Vinet åtnjöt vi till middagen.
 Du behöver för fyra personer:

  • 400 gram fisk. Norska "lyr" lär vara bäst men finns ju inte i Finland. Sej används också och kan ju köpas djupfryst även i Finland. Jag gjorde en normal "Grankullakompromiss" - "dyraste men bästa" - och köpte torsk. Egentligen för fin fisk för denna maträtt.
  • 400 gram skalad rå potatis
  • Bacon
  • Morötter
  • Kålrot
  • En stor lök
  • Vetemjöl (jag satte 4 matskedar) - vissa recept har inte vetemjöl med, vissa har mera
  • Potatismjöl (jag satte 2 matskedar) - vissa recept har inte potatismjöl med men vissa har mera
  • Fond (jag använde hummerfond men några recept föreskriver köttfond, i vissa recept var det bara vatten)
  • Salt
  • Peppar

Gör så här:

  • Koka upp en riklig mängd vatten i en stor kastrull (det tar ganska länge innan det kokar)
  • Skala potatis, morot och kålrot
  • Skala och skär löken i mindre bitar
  • Sätt fisken, potatisen, löken samt vete- och potatismjölet samt dessutom även också salt och peppar i en matberedare och kör till en grov smet (förut hackades ingredienserna i ett såll och det blev ju inte en jämn smet som ju antaigligen ändå inte skulle hålla ihop som en boll)
  • Gör med händerna bollar av smeten. Jag gjorde 9 stycken.
  • Gör med fingret ett hål i bollen och sätt in lite bacon och tryck ihop hålet. Vissa recept föreskriver en klump ister in i hålet. Så mycket fett vill vi inte ha.
  • Häll lite fond i det kokande vattnet
  • Sätt med en hålslev försiktigt bollarna i det kokande vattnet. Först sjunker de men efter en stund flyter de upp till ytan.
  • Låt sjuda i 45 minuter
  • Koka rotfrukterna. Jag satte slantade morötter och kubicerad kålrot i kokande vatten och kokade i 12 minuter. Blev perfekt.
  • Stek bacon. Sätt baconet på en kall stekpanna och sedan på spisen. Vänd skivorna efter ett tag. Tar bara några minuter. 
  • Montera portionerna. Häll fettet från stekpannan på bollarna.
  • Ät! Ett gott vin förbättrar upplevelsen.

Sök på Google med orden "blandaball oppskrift" så hittar ni flera recept.

Skalad potatis, morot och kålrot. Akta fingrarna! Ganska
liten mängd morot och kålrot  emedan vi bara var två som skulle äta.

Löken var så stor att jag inte använde hela. Lite uppskuren "English " bacon
också med på bilden.

Här fiskbitar, råa potatisbitar samt lök i vår fina matberedare. Jag tillsatte
nu även potatismjöl. vetemjöl, salt och peppar i mixern. Jag körde
smeten i två omgångar. Jag tillsatte lite vatten som vissa recept före-
skrev men det gör jag inte nästa gång.

Här färdig deg.

Gär bollar med händerna.

Sätt en bit bacon in i bollen.

Det blev 9 stora bollar och en miniboll.
Den minsta kokade jag inte ens.

Här hummerfond (till höger).

Kokande vatten i en 5 liters kastrull. Hummerfonden ger bruna färgen.
Ger väl smak också.

Här sjuder bollarna.

Bacon steks.

Nästan färdigt.

Här portionen färdig. Min mormor öste gigantiska mängder fett,
båte skirat smör och fettet från baconen, på bollarna. Vi klarar oss
med mindre kalorier så vi hällde mycket sparsamt fettet från bacon-
stekningen på bollarna.
Ja, vad skall man säga? Helt OK men ingen kulinarisk höjdare, tycker jag.  Men missförstå mig inte, det var helt gott.

Men man skall nog vara från Kristiansund för att riktigt älska denna rätt. Sannolikt är den bättre i minnet ju längre bort från Kristiansund man bor.

Nästa dag kan man skiva bollarna (ballen) och steka i rikligt med smör. Smakar enligt de flesta om möjligt till och med ännu bättre då. Bollarna kan frysas.

Här är Kristiansund. Tre öar ute i Atlanten. Numera finns broförbindelse.

2 kommenttia:

  1. Hej
    Vad kul att hitta denna sida. Pratade precis matminnen med min mor och om maträtten som vi bara kallade för boll. Känner så igen detta att man kunde steka dom dagen efter, så gott. Mina släktingar kommer från just från Kristiansund och var fiskare allihopa. Har så fina minnen därifrån.

    VastaaPoista
  2. Så gott ! Har själv släkt från Kristiansund. ❤

    VastaaPoista