lauantai 4. toukokuuta 2019

Frittata

Stugsäsongen har börjat och mat behövs också på stugan. Jag bångade  i svenska tidningen Elle Mat ett recept på en "lyxig frittata" som lät god. Sagt och gjort. 

Här färdig portion på stugan.

Du behöver för 4-6 personer:

  • En gjutjärnspanna, ca. 24 cm i diameter
  • 500 gram fast potatis
  • 1 gul lök
  • 2 matskedar matfett
  • 6 ägg
  • 100 gram riven Västerbottenost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 0,5 deciliter créme fraiche
  • 50 gram kallrökt lax i skivor
  • 30 gram löjrom
  • 1/4 rödlök, hackad
  • 1 matsked hackad gräslök
  • 1 matsked hackad dill

Enligt instruktioner gör så här:

  • Värm ugnen till 175 `C
  • Koka potatis i 10 minuter (skall ju vara ännu 20-25 minuter i het ugn)
  • Skala och tärna den kokta potatisen
  • Hacka lök och fräs i matfett i gjutjärnspannan
  • Riv osten
  • Bryn potatisen en liten stund i panna (jag skippade detta)
  • Knäck äggen ett och ett i en liten skål och häll upp i en bunke (om ett ägg skulle råka vara dåligt förlorar du inte alla äggen, dvs. "inte alla ägg i samma korg").
  • Vispa ihop äggen med salt och peppar
  • Rör in potatis, lök och ost i "smeten" - det blir så att säga "sticky stuff" som fastnar på fingrarna
  • Häll röran i gjutjärnspannan
  • Grädda i 20-25 minuter tills fritatan har fått färg. Du kan också kolla om färdig med en pinne. Om smeten ännu klibbig och blir på pinnen så inte ännu färdig

  • Hacka dill och rödlök
  • Gör vackra rullar av laxen
  • Ta panna ut ur ugnen, akta fingrarna för handtaget är mycket hett
  • Låt stå och dra några minuter
  • Garnera med klickar av créme fraiche, lax, rom, dill och rödlök 


Koka potatis

Bryn lök i lite matfett

Riv Västerbottenosten

Ägg behövs till en fritata


Skala och tärna potatisen


Rör in allt i en bunke, smaksätt med salt och peppar.

Häll smeten i gjutjärnspannan och sätt in i numera heta (175 `C) ugnen.

Efter 20-25 minuter ta ut ur ugnen och lår dra några minuter.
Akta fingrarna - panna är jättehet.

Garnera med lax, rom, dill och rödlök.

Ät!

Jag har nu gjort på tre veckor denna maträtt tre gånger. Först till Maja och
mig (vi åt två gånger av den), sedan på påsken till tre generationer (6 pax)
och på vår 1.-majlunch (bild ovan) till 14 personer användande 12 ägg.

Här menyn på 1.-majlunchen.
En del av utbudet på vår 1.-majlunch.

Frittatan passade utmärk in på både stugan och 1.-majlunchen och hade strykande åtgång. Enkel, snabb och god maträtt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti