Barnbarnet (19 månader) på besök onsdagar efter dagis så det blir att göra mat som hen gillar och klarar av att äta. Idag föll valet på en kinesisk rätt, egentligen enligt instruktionerna en vegetarisk måltid men vi satte stekt kyckling till.
 |
Färdig portion, gott var det. |
Du behöver enligt instruktionerna till två portioner:
- 450 gram batat
- 2 matskedar sesamolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 cm färsk ingefära
- 1½ deciliter vatten
- ½ - 1 deciliter hoisinsås
- 1 matsked vittvinsvinäger
- 50 gram cashewnötter
- 1 vårlök
Vi använde 1 kg batat och 480 gram (ett paket) kycklingfiléer och justerade mängden av andra ingredienser enligt detta. Det är inte sådär jättenoga. Vi serverade ris till. Det blev ca. 6 portioner mat.
 |
Ett kilo skalad batat |
 |
480 gram kycklingfiléer |
 |
Hoisinsås och oljor |
Gör så här:
- Skala bataten och skär i 1 centimeters kuber
- Sätt olja (vi använde olivolja) i en traktörpanna och stek med mild värme bataten i ca 10 minuter
- Koka ris
- Skala och finfördela vitlöken
- Skala och riv ingefäran
- Tillsätt vitlöken och ingefäran i pannan och fortsätt att steka till bataten nästan mjuk
- Blanda ihop sesamoljan , vatten, hoisinsås och vittvinsvinägern. Häll in i traktörpannan och låt sjuda i nån minut tills bataten lagom.
- Skär och stek kycklingbitar
- Rosta cashewnötterna på varm panna nån minut.
- Finfördela vårlöken.
- Blanda kycklingen in i batatblandningen
- Garnera med cashewnötterna och vårlöken
 |
Kubicera bataten i 1 cm kuber |
 |
Skär kyckling i bitar, skala vitlök och ingefära. Finhacka vitlöken (vi rev också den med en microplane) och riv ingefäran |
 |
Stek bataten på mild värme |
 |
Koka ris |
 |
Stek kyckling |
 |
Skär vårlök |
 |
Tillsätt vitlök och ingefära. Tillsätt vätskan och sedan kycklingen in i bataten |
 |
Rosta cashewenötter nån minut på het panna |
 |
Garnera med vårlöken och cashewnötterna. Vackert blev det! |
 |
Ursprungsinstruktioner del 1 på finska från "sydänmerkki.fi" |
 |
Instruktioner, del 2 |
 |
Barnbarnet åt med god aptit! Också vi vuxna gillade maten. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti