sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Salaatteja, vappulounas osa 3

Salaatit ovat periaattessa helppoja, sen kun sekoittaa kulhoon mitä kotona sattuu olemaan. Mutta hienot makuyhdistelmät löytyvät usein muilta tulleiden vinkkien avulla. Nämä salaatit ovat modifioitu lehdistä luetuista ja annanpa näin ideat eteenpäin. Kaikki sopivat hyvin esimerkiksi grilliruoalle lisukkeiksi ja ovat keskenään varsin erilaisia. 

#1 Raikas: Rucola-pinaatti-salaatti


Tässä salaatissa on pohjana rucolaa ja pinaattia, fifty-fifty.  Lisäksi kreikkalaista fetajuustoa, paahdettuja pinjasiemeniä ja tuoreita vadelmia. Makuyhdistelmän viimeisteli kastike: 3rkl oliiviöljyä (käytin gardalaista, minun suosikkini salaatteihin), saman verran juoksevaa hunajaa, 1 rkl balsamico viinietikkaa ja mukaan vielä suolaa ja pippuria. Niin, ja muutama basilikan lehti koristeluun. Maut olivat kuin luodut toisilleen, vihersalaatti voi olla loistavaa eikä lainkaan kuivaa tai tylsää. MOT.

#2 Ruokaisa: Bulgursalaatti granaattiomenalla


Oikeassa yläkulmassa näkyy bulgurpohjainen salaatti jossa väriä, makua ja rapeutta tuovat granaattiomenan siemenet. Mukana myös kuivattuja suppilovahveroita, jotka ensin liuotin ja sitten kuullotin voissa, samalla pannulla kuoritun ja pilkotun shalottisipulin kanssa. Yhdistin granaattiomenan siemenet, keitetyn bulgurin ja sieni-sipulin. Mukaan vielä sileälehtistä persiljaa, tuoretta timjamia, kuorittuja ja karheaksi rouhittuja pistaasipähkinöitä sekä pötkö chevrejuustoa. Suolaa ja mustapippuria unohtamatta. Bulgur antaa hyvän pohjan ruokaiselle salaatille ja mukaan voi laittaa melkein mitä vaan.

#3 Proteiini-ihme: Kikhernesalaatti
Kolmantena vielä vasemmassa yläkulmassa näkyvä, tylsän ja värittömän näköinen kikhernesalaatti. Mutta älä anna ulkonäön hämätä. Olen huomannut että ihmiset vierastavat herneitä, linssejä ja papuja. Turhaan, ovat hyviä ja proteiinipitoisia, terveellisiäkin. Eikä pakko ole itse keittää, purkista saatavat valmiit kelpaavat oikein hyvin, ainakin meille.

Sekoita 1rkl  sitruunamehua, yksi puristettu valkosipulinkynsi, 1 tl dijonsinappia,  2 rkl oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Huuhtelet kikherneet hyvin kylmässä vedessä, valuta ja sekoita kastikkeen joukkoon. Anna maustua jokunen tunti (jos mahdollista). Ja sitten mukaan mitä muuta sattuu löytymään, meillä tällä kertaa lehtiselleriä, punasipulia, persiljaa (sileälehtistä, tykkään siitä enemmän kuin tavallisesta) ja kapriksia. Jos lehtiselleri ei miellytä, niin kokeile tomaattia, joskus olen käyttänyt sitä ja hyvin toimi.
Tämä on sitten se karppaajan perunasalaatti (vinkiksi parille karppaavalle ystävälle), korvaa peruna(salaati)n vallan mainiosti.


1 kommentti:

  1. Ihana salaatti tuo rucola-pinaatti-vadelma! Testasin ja toimii todellakin.
    M

    VastaaPoista