sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Karitsan paahtopaistia, uunijuureksia ja punaviinikastiketta, herkullisen alkupalan jälkeen

Voiko lauantai-illalta muuta toivoa: läheisiä ihmisiä ympärillä, lasissa shamppanjaa, tarjottimella Parmigiano Reggianoa jota dipattiin aitoon Aceto Balsamicoon (joka tehdään viinirypälemehusta ja on vähintään 12 vuotta vanhaa, muutama pisara riittää pitkälle).


Pääruoaksi valikoitui karitsan paahtopaisti, yksi pallero per nuppi. Paistit marinoituvat punaviinissä, rosmariinissa ja valkosipulissa muutaman tunnin.

Paistit valmiiksi marinoituneet, seuraavaksi ruskistumaan

Lisukkeeksi syksyisesti uunissa paahdettuja juureksia, tällä kertaa bataattia, lanttua, raitajuurta ja sipulia. Oliiviöljyä ja provencen yrttisekoitusta, suolaa ja mustapippuria sekaan ja uuniin.


Paahtopaistit ruskistin pannulla ja sen jälkeen uuniin juuresten päälle. Yhteen paistiin paistomittari ja uunissa kunnes lämpötila oli 55 C. Sen jälkeen jokainen pallero omaan alumiinifolionyyttiin vetäytymään 5-10 minuutiksi. Sillä aikaa viimeistelin kastikkeen, jonka olin aloittanut aiemmin. Freesasin sipulisilppua, lisäsin punaviintä ja lammasfondia (tietenkin Puljongin tekemää) ja keitin kokoon. Lihan vetäytyessä suurustin kastikkeen. Muuten, juurekset uunissa kaikkiaan vajaa puoli tuntia, ehkä 10 min ennen lihan lisäystä, saman verran lihan kanssa ja vielä sen jälkeenkin; kelloa ei tosin tullut katsottua.


Dippikipossa olleet viimeiset Aceto Balsamicon jämät vielä tiputeltiin lihan päälle. Herkullista!

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti