torstai 17. tammikuuta 2019

Som Tam, thaimaalainen salaatti

Som Tam on yksi tunnetuimmista thairuoista. Yleensä se tehdään vihreästä papaijasta ja sitähän ei Suomesta niin vaan saakaan. Siksi oli ilahduttavaa oppia että kurkku käy hyvin raaka-aineeksi. Tämä meille kerrottiin kokkikursilla Bangkokin lomallamme. Siellä teimme sekä vihreä papaija- että kurkkuversion. Porkkanaa oli mukana tuossa papaijaversiossa, sekin on vaihtoehto papaijalle ja/tai kurkulle.

Kurrkuversio taustalla jo melkein syöty
Tässä nyt sitten kotikeittiössä tehty Som Tam, green papaya salad, kurkusta. Ei kovin kaunista, mutta maistui ihan oikealta!


 Tässä alkuperäisen ohjeen raaka-aineet (ja suluissa meidän versiomme):

  • 400 g raastettua vihreää papaijaa (yksi kurkku suikaloituna)
  • 50 g vihreitä papuja tuuman pätkinä (en mitannut määrää)
  • 50 g kirsikkatomaatteja puolitettuina (-"-)
  • 5 pientä chiliä (laitoin puolikkaan ja oli sopivasti tulista)
  • 10 kpl valkosipulin kynttä (2)
  • 50 g kuivattua katkarapua (ehkä 1-2 rkl)
  • 100 ml limetin mehua (1 rkl)
  • 100 ml kalakastiketta (1 rkl)
  • 100 g palmusokeria (1 rkl)
  • 50 g cashew pähkinöitä

Chilit, kalakastikkeen (thaikokki suositteli tuota Squid merkkistä), kuivatut katkaravut ja palmusokerin ostimme Hämeetien ViiVoanista (Hki), sieltä yleensä haemme Aasiaan vivahtavat raaka-aineet.

Pilko/raasta kurkku. Hienonna chilit ja valkosipuli morttelissa. Lisää pavut, kalakastike, limetin mehu ja palmusokeri. Kokkimme kertoi että valkoinen sokeri käy myös. Lisää katkaravut.




Tässä vaiheessa maista että tulisuuden (chilin), happamuuden (limetti), suolaisuuden (kalakastike) ja makean (palmusokeri) määrät ovat makusi mukaiset. Kun maistuu hyvältä lisää kurkku ja sekoita.


Päälle vielä pähkinöitä ja annos on valmis- Maistui aidolta, tämä teemme toistekin. Raastettua kurkkua ja porkkanaa seuraavalla kerralla. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti