torstai 27. helmikuuta 2020

Gratinoituja kampasimpukoita

Kampasimpukoita tulee syötyä sekä ravintoloissa että kotona aika usein. Jo vuosia olen halunnut tehdä gratinoituja kampasimpukoita ja tarjota ne kuoressaan. Nyt vihdoin saimme ostettua kuoret ja ta-daa: erään perjantai-illan alkuruoka kahdeksalle:



Erinäisiä reseptejä luettuani päädyin klassiseen versioon, ja tein Felicity Cloaken 'How to cook the perfect....' ohjeen mukaan, täällä.

Lautasille teimme ringin karkeasta merisuolasta, ajatuksella että kuoret pysyisivät syödessä paikoillaan. Toimi.
Tarvikkeet kahdeksalle:
  • 12 kampasimpukkaa (8 käytin kokonaisena ja loput neljän halkaisin = 1,5 per nuppi)
  • 8 kampasimpukan kuorta 
  • 2-3 rkl voita
  • 6 salottisipulia
  • 200 ml valkoviiniä
  • 7 rkl tuplakermaa (tätä on nyt tullut Valion valikoimaan "kuohukerma double cream")
Ja kuorrutukseen:
  • 2-3 rkl voita
  • valkosipulin kynsi kuorittuna ja lätättynä
  • 15 rkl pankoa
  • 8 rkl hiennonnettua persiljaa
  • kasa parmesaania hienoksi raastettuna (microplane!)
Tee näin:
Sulata voi ja kuullota salottisipuleita matalla lämmöllä kunnes pehmenevät, älä anna ruskistua. Lisää viini ja nosta lämpöä niin että poreilee kevyesti. Lisää kampasimpukat ja anna kypsyä minuutin verran, käännä kerran puolen minuutin jälkeen. Nosta simpukat pois ja jätä odottamaan. Anna sipuli-viini seoksen kiehua kevyesti kunnes viini haihtunut. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla.



Tee kuorrutus: sulata voi ja laita valkosipulinkynsi mukaan pannulle. Nosta kynsi pois hetken päästä. Sekoita panko ja persilja, lisää voisula joukkoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kuumenna uunin grillivastus keskilämmöllä. Lusikoi sipulikerma kuoriin ja laita kampasimpukat (meillä siis puolitoista per nuppi) päälle. Päällimmäiseksi vielä pankopersilja ja laitoin myös kasan parmesaania vaikka sitä ei alkuperäisessä reseptissä ollutkaan.



Grillaa vastuksen alla muutama minuutti kunnes ruskistuneita. Mä lisäsin voisulaa n ruokalusikallisen jokaiseen kuoreen puolessa välissä uunissa oloa. Näyttivät mielestäni kuivilta ja voisulaa oli sopivasti tarjolla kun valmistin saman aikaan pääruokaa johon sitä tarvittiin iso määrä. Joten ensi kerralla lisään voin määrää kuorrutusta tehdessäni.

Nosta lautasille ja tarjoile.
Onnistuivat oikein hyvin! Jatkoon ehdottomasti, mutta myös muita tapoja aion kokeilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti