tiistai 8. marraskuuta 2011

Pankostekt fisk med dill och citronbönor till

Dagens Nyheter hade förra veckan ett recept på "Dillstekt fisk med citronbönor". Min tur att göra mat så det blev det som serverades.

Panko är japanskt ströbröd (skorpmjöl här i Finland). Hur det skiljer sig från vanligt skorpmjöl vet jag icke, med det var vad som föreskrevs i receptet. Tokyokan på Annegatan i Helsinfors sålde det för en billig penning.


Jag köpte ett par gösfileér som lätt saltades och pepprades och sattes i en smord ugnsform. Hackad dill och panko blandades med en lite större klick smält smör och blandningen fördelades över fisken. In i ugnen, jämnt 200 grader och exakt 15 minuter.


Medan fisken njöt av värmen ansade jag gröna bondbönor, pressade lite saft ur en citron och finrev citronskal. Bönorna kokade i lätt saltat vatten i 2 minuter och 59 sekunder! Vattnet hälldes bort och en matsked med smör, citronsaften och -skalet rördes om bland bönorna.


Bönorna underst, fisken på och en citronklyfta brevid, och voilá, en ny maträtt färdig att serveras.

Resultatet klart godkänt. Maja undrade om jag kanske borde ha använt lite mindre smör i pankoblandningen. Då kanske den skulle ha blivit frasigare i ugnen. Vem vet, inte du, inte jag . . . sjunger Lisa Eklund ! Kanske. Vi provar nästa gång.

Min vän Olli skulle i sann revolutionär (anarkistisk ?) anda säkert ha kallat maträtten "Pesca Panko Villa Sandi".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti