keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Karitsaa kahdella tapaa - ulkofilettä ja prässättyä lapaa

Ravintoloissa tämän tyyppisiä annoksia näkyy aika usein, karitsaa/ possua/ nautaa/ siikaa/ muuta kahdella (tai kolmella) tapaa. Joten päätin kokeilla. Tässä karitsan ulkofilettä sekä keitettyä, prässättyä ja paistettua karitsan lapaa.

Minun annokseni = pienehkö
Ensin se nopea osa, joka tosi tehdään loppupäässä prosessia: ulkofileet maustoin suolalla ja mustapippurilla. Ruskistin paistinpannulla voi-öljy-sekoituksessa ja paistoin valmiiksi uunissa, kunnes sisälämpötila oli 54 astetta. Sen jälkeen vetäytyivät folion sisällä sen aikaa kun paiston prässätystä lavasta leikatut 'pihvit'. Ennen tarjoilua vielä leikkasin fileet pienempiin palasiin.


Karitsaa lapaa ostin kuvassa näkyvän määrän. Se ja kolme ulkofilettä riitti hyvin neljälle ruokailijalle ja doggy bagiin nuoremmalle sukupolvelle. Lavat maustoin suolalla ja mustapippurilla. laitoin ne ja muutaman oksan tuoretta rosmariinia kattilaan. Päälle niin paljon vettä että lihat peittyivät. Annoin kiehua hiljalleen kannen alla 3-4 tuntia.


Sitten lihat pois kattilasta ja revin ne kahden haarukan avulla silpuksi, poistaen samalla kaiken rasvan, luut ja muut ei-ruokahalua-herättävät osat. Sen jälkeen oli tarkoitus pakata nyhtöliha tiukasti ja antaa jäähtyä painon alla jääkaapissa seuraavaan päivään. Näin toki tapahtuikin, mutta sopivan astian valitsemiseen meni hetki.


Eka yritys yllä. Selvästikin liian iso astia näin pienelle määrälle. (Isomman määrän jos joskus teen niin käytän tuota vuokaa, siitä saisi sitten helposti siivutettua 'pihvit'.) Timotej lopulta keksi oikean tavan, rangasmuotti:


Ja sen päälle täysinäinen litran mehupurkki painoksi:


Jääkappissa yön yli oltuaan liha näytti tältä:


Aikas hieno. Timotej leikkasi siitä neljä kiekkoa ja ne maustoin ja sitten paistoin voi-öljy-sekoituksessa fileiden vetäytyessä.


Tarjolla myös hasselbackan perunoita ja feta-rosmariinikastiketta.


Lopputulos oli onnistunut. Hyvä, joskin aikaa vievä tapa tehdä 'pihvit' vähemmän mureasta ruhonosasta. Menee jatkoon, eiköhän tätä testata myös muulla kuin karitsalla.

Jos joku ihmettelee vihanneksien puutetta, niin ne tarjoiltiin erikseen alkuruokana:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti