keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Punajuurignocchit ja saksanpähkinävoi

Jos edellisen postauksen ruoka kuului sarjaan helpot alkuruoat, tämän kertainen on kotonaan kategoriassa ´monen työvaiheen pääruoat. Lautasella lauantaina oli nimittäin itsetehtyjä gnoccheja ja saksapähkinävoita. Yhteistä näillä kahdella reseptillä on lähde, sama Allt om mat -lehti. Erona ainakin reseptin pituus....


Kuvassa näkyy koko annos: gnocchit ja saksanpähkinävoi, lisukkeina parmesaania, punajuurisipsejä, rucolanversoja ja parmankinkkua.

Ainekset kahdeksalle (me teimme pienemmän annoksen, mutta laitan tähän alkuperäiset määrät. Sen verran työlästä että samalla vaivalla tekee isommallekin joukolle):

Gnocchit:

  • 400 gr jauhoisia perunoita
  • 400 gr punajuuria
  • 50 gr chevrette- tai parmesaanijuustoa
  • noin 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
Saksanpähkinävoi:
  • 150 gr voita
  • 150 gr saksanpähkinöitä
  • 1 ruukku basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl balsamicoviinietikkaa
  • 1 rkl sormisuolaa

Lisukkeet:
  • ½ pussia punajuurisipsejä
  • 100 gr chevrette- tai parmesaanijuustoa
  • 100 gr vesikrassia tai jotain pienilehtistä salaattia
  • 16 siivua ilmakuivattua kinkkua

Aloita gnoccheista. Keitä perunat ja punajuuret kypsiksi eri kattiloissa. Kuori ja muusaa. Huom! punajuuret muusasin ohjeen mukaan sauvasekoittimella, ei ollut mitenkään helppoa tai kivaa puuhaa, reseptin työläin vaihe ja ´kököjä´jäi. Raasta juusto. Sekoita peruna, punajuuri, juusto, jauhot, muna ja suola. Sekoita notkeaksi taikinaksi, mielellään jauhotetulla työtasolla. Muotoile noin 2 cm paksuisiksi rulliksi ja leikkaa niistä n 2 sentin palasia.

Ei pisteitä gnocchien kauneuskilpailussa!
Keitä kattilallinen vettä ja laita gnocchit erissä kiehumaan. Keitä kunnes nousevat pinnalle, nosta pois reikäkauhan avulla. Jätä odottamaan.




Tee saksanpähkinävoi: Pilko pähkinät karkeasti, mä tein tän vaiheen morttelissa. Irrota basilikan lehdet ja hienonna karkeahkosti. Hienonna valkosipuli. Sulata voi, lisää valkosipuli ja kuullota minuutin verran. Lisää pähkinät, basilika ja viinietikka. Paistele toinen minuutti. Suolaa sopivasti. Siirä pois levyltä ja jätä odottamaan.


Sitten seuraa loppuhuipennus: paista gnocchit rapeiksi paistinpannulla (erissä jos niitä on paljon), sekoita sitten gnocchit ja pähkinävoi. Tarjoile lisukkeiden kera.


Vaikeata tämä ei missään nimessä ollut eikä aikaakaan mennyt kohtuuttomasti, mutta monta vaihetta toki. Kiva myös tehdä jotain uutta, vaihtelu on aina tervetullutta.

No, miltä maistui, oliko työmäärän arvoista? Ihan hyvää arkiruokaa, oli Timotejn mielipide kysyttäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti