sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Rotselleribiffar

I december 2017 var vi med Maja ett veckoslut i Köpenhamn. Jag hade fått i uppgift att boka restauranger och en blev Releae på Jægersborggade. Helt bra restaurang som jag kan rekommendera. En av maträtterna vi åt var rotselleribiff. Mycket gott, vi bestämde genast att det måste vi göra själv.

Detta är vår version av temat.

Jag googlade och på "koket.se" hittade jag ett recept som var tillräckligt enkelt.

Här är ingredienserna. Vi använde "panko" som ströbröd (skorpmjöl på finlandssvenska). I de andra burkarna torkad svamp. Vi hade hemma både kantarell och trattisar. Valet föll på trattisar. En  närmare beskådning av receptet gav vid handen att öl inte var en av ingredienserna så den drack jag.
Ingredienser:

  • Rotselleri, tillräckligt stora att "biffar" kan skäras
  • 1 ägg
  • Ströbröd (skorpmjöl), vi använde panko
  • Salt
  • Torkad svamp (blötlägg den och använd sedan)
  • Smör
  • Crème fraiche
  • Perislja för garnering

Och hur gör man då?

  • Skala och skär rotsellerin i 1,5 cm skivor
  • Koka skivorna (lite salt i vattnet) så att de blir ganska mjuka, kom ihåg att du vill antagligen ha den "al dente"
  • Ta ut "biffarna" ur vattnet och låt dem "rinna av" - dvs. lägg dem på lite hushållspapper så att de svalnar och torkar lite
  • Knäck ett ägg och vispa ihop innehållet i en skål
  • Panera "biffarna" i ägg och ströbröd (skorpmjöl), hos oss panko - blanda lite salt i "brödet"
  • Stek biffarna sakta i smör så att de blir guldbruna
  • Fräs svampen i en kastrull i smör
  • Ta kastrullen bort från plattan och blanda in crème fraiche 
  • Sätt biff på tallrik, ös lite svampröra på och garnera med persilja


Skala rotsellerin och skär i 1,5 cm skivor (alltså inte 1,3 eller 1,8 cm).

Här skivor 1,5 cm tjocka.

Vi kokade "biffarna" i ca. 5 minuter och här torkar och svalnar de.

Här panerade biffar innan stekning.

Stekning "tills guldbruna".

Här fräser vi trattisar med smör. Sedan bort från plattan och blanda i crème fraiche. Undvik att crème fraichen kokar upp.

En fin söndagsmiddag med Maja.  En slurk rödvin i en öppnad flaska hade vi kvar från middagen på lördag. Också den  avnjöts med välbehag.

Helt,eller egentligen, väldigt gott! Fin "texture" och fin, på sätt och vis "söt", smak.

LISÄYS: Maja nautti selleripihvejä sienten kera seuraavana päivänä ravintola Palacessa. Verdict: meidän pihvit olivat paremmat, mutta Palacen sienet veivät voiton meidän lisukkeesta. Pisteet siis 1-1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti