perjantai 30. joulukuuta 2011

Grillattua jouluruokaa

Joulua ei tänä vuonna vietetty meidän perheessä mitenkään. Kolmen sukupolven voimin kävimme sen sijaan katsomassa villieläimiä Keniassa ja hiekkarantoja Sansibarilla. Joten perinteisen suomalaisen jouluruoan sijasta meidän kuuden lautasilla oli lähinnä etelän hedelmiä, äyriäisiä ja ennen kaikkea, jostain tuntemattomasta syystä (tyypillistä afrikkalaista?), grillattua ruokaa.

Aatonaatto

Aatonaattona safarilta palattuamme alkuruoaksi oli erilaisia lihoja, jotka tarjoiltiin grillattuina suupaloina. Idea on kopioimisen arvoinen, tämä alkuruoka tullaan näkemään jossain muodossa Villa Sandissa ensi kesänä.


Tuo iso grilli (jonka kulma näkyy) yläkuvassa sai kuumuutensa alakuvassa näkyvästä avotulesta. Sitä mukaan kun puut hiiltyivät niitä siirrettin lapiolla grilliin. Näin grillissä riitti voimaa useaan eri alkupalaan (lammasta, makkaraa, nautaa ainakin) ja pääruoankin lihoihin. Ja ruokaa odotellessa oli tunnelma korkealla Dawaa (sisältää votkaa, sitruunan mehua, limen siivua, hunajaa)  juoden tulen äärellä illan tummetessa ja tähtien ilmestyessä pimenevälle taivaalle.

Jouluaatto
Kaikki liha grillattiin vartaissa tässä isossa grillissä. Sama konsepti siis kuin brasialaisessa Churrascariassa
Jouluaaton lounas oli Nairobissa Carnivore ravintolassa. Tarjolla nimensä mukaisesti LIHAA. Lammasta, strutsia, kananmaksaa, nautaa, possua, krokotiiliä, härän kiveksiä, makkaraa, kanaa. Tarjoiltiin pöytiin vartaissa. Niin paljon kuin jaksoi syödä, mistä erityisesti seurueemme nuorin mies piti kovasti.

Joulupäivä

Parsarisoton päällä grillattua hummeria ja kasviksia. Tämäkin päätyy Villa Sandin ensi kevään/kesän kokeiluihin. Ehdottomasti.


Tapaninpäivä

"Boxing Day BBQ" oli Tapaninpäivän lounas. Päävieraana kokonaisena grillattu possu. Joka ei saavuttanut suurta suosiota pöydässämme. Vain yksi maistoi ja totesi sitkeäksi ja kuivaksi. Mutta komean näköinen.... possu(kin) siis.


Sen sijaan Timotejn lautasella kuvatut grillatut hummeri ja mustekala maistuivat loistavasti, kuten myös grillatut isot katkaravut, jotka ujostelivat kameraa.


Nyt on joulu ohi ja grilliruokaa joudutaan odottelemaan vielä jokunen kuukausi. (On itse asiassa ainoa huono puoli mitä olen keksinyt kerrotaloon muuttamisessa, grillaus ei ole enää mahdollista vuoden ympäri kuten vielä omakotitalolaisena.)

Tänään takaisiin kotiin ja ylihuomenna tarkistuskäynti Villa Sandiin. Kuulimme jo (kiitos TRV!) että mökki pystyssä, mutta kolme puuta nurin siinä vieressä. Sunnuntaina selviää onko sähköä vai onko mökki, taas, kylmänä. No, onneksi ei ole pakkasta.

2 kommenttia:

  1. Etelän hetelmiä ovat hindu, bambu ja kongo, muistaakseni..... Kaikkia ei taidettu miastaa !

    VastaaPoista
  2. Vau, näyttää niin hienolle ja eksoottiselle, että olen melkein sanaton. Vaikuttaa sille, että teillä on tosiaan ollut hyvä matka.

    VastaaPoista