keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Tartiflette, ranskalainen perunapaistos


Taas kerran inspiraatio ruokaan tuli jostain ruotsalaisesta ruokalehdestä. Tartiflette oli minulle uusi nimi, mutta pienen googlauksen jälkeen huomasin että ei ole ollenkaan niin harvinainen ruokalaji kuin tietämättömyyttäni luulin. Tämä tulee Ranskasta, Savoien alueelta, Sveitsin ja Italian rajalta.  


Reblochon juustostakaan en ollut kuullut, mutta mm Prisma kuulemma myy, joten kovin tavaton ei voi sekään olla. Omamme Timotej osti Stockalta.

Raaka-aineet ovat simppelit: kilon verran perunaa siivuina, yksi iso sipuli siivuina, 1 dl valkoviiniä, 2 dl kuohukermaa, 300 grammaa reblochonjuustoa, 25 grammaa voita, suolaa ja mustapippuria.

Useimmat (kaikki?) reseptit sanovat että perunansiivuja keitetään 10 minuuttia ennen vuokaan laittamista. En tajua miksi, enkä myöskään tehnyt niin ja hyvin toimi. Toisaalta enhän voi tietää miten paljon parempaa olisi tullut esikeittämisellä....


Joten laita perunan ja sipulin siivut uunivuokaan vuorotelleen. Suolaa, pippuroi ja päälle voi nokareina. Sekoita viini ja kerma ja kaada vuokaan. Viimeksi vielä siivutettu juusto (mä otin kuoren pois) ylimmäksi.  225 asteiseen uuniin ja noin 45 minuutin päästä valmista.


Usein Tartifletten joukossa on myös pekonia. Me tehtiin ruotsalaislehden mukaisesti paistos ilman pekonia ja tarjoiltiin lisukkeena ilmakuivatua kinkkua, pikkukurkkuja ja hillosipuleita. Vähän racletin tyyliin.


Oli hyvää, ja talvista. Kaloreitakin on niin paljon että tätä tehdään ehdottomasti hiihtolomareissulla. Helppo tehdä isollekin porukalle. Lieköhän Rukalla reblochonia vai pitäiskö kantaa etelästä mukaan. Brie vois kyllä ajaa saman asian ja sitähän saa joka kaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti