maanantai 17. elokuuta 2020

Katkarapukeitto Järvsorin tapaan

Käytiin eräänä päivänä heinäkuussa mökkikylässä Järvsorin saarella. Ystävät tarjosivat tätä keittoa lounaaksi ja pyysin reseptin, oli niiiiin hyvää. Kiitos!

Se että teimme  tätä kotona viikko-pari sitten, johtui ennenkaikkea siitä että kasvimaamme varsisellerit ovat oikein komeita ja valmiina pataan. Moni vierastaa varsisellerin makua, mutta me molemmat pidämme siitä. Tähän niitä saimme käyettyä kaksi (!), vielä on kymmeniä käyttämättä.


Yllä ainekset yhteiskuvassa. Jotain saattaa puuttuakin, tässä lista jonka saimme, määrät neljälle:
  • kuorittuja katkarapuja tai ravun pyrstöja, meillä pakastettuja katkarapuja, Järvsorissa ravunpyrstöja (sellainen muovipurkillinen jossa ovat suolaliemessä) - molemmat toimii!
  • yksi fenkoli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 salottisipulia
  • 2 porkkanaa
  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 pakettia sahramia
  • ½ rkl sambal oelekia
  • 500 g tomaattimurskaa
  • 2 kalaliemikuutiota (meillä touch of taste kalafondia)
  • 2 dl vettä
  • 3 dl kermaa
  • lisäksi valkosipulimajoneesia, krutonkeja ja hienonnettua tilliä


Pilko vihannekset ja sipulit. Kuullota öljyssä kattilassa ja lisää sambal oelek ja sahrami, sekoita.  Lisää viini ja anna poreilla muutaman minuutin. Lisää tomaattimurska, kerma, kalafondi/liemikuutiot ja vesi. Anna kiehua hiljalleen kunnes vihannekset kypsiä.


Odotellessasi tee krutongit: paista vaalean leivän paloja ensin kuivalla paistinpnanulla. ja kun ovat kevyesti ruskistuneet ja rapeutuneet, lisää nokare voita ja sekoita. Nosta talouspaperin päälle odottamaan.
Tee valkosipulimajoneesi (tai käytä maustamatonta smetanaa tai ranskankermaa sen sijaan) ja hienonna tilli. 


Tarjoile keitto valkosipulimajoneesin, krutonkien ja tuoreen tillin kanssa. 

 

Me voitais tulla toistekin mökkikylään ja sitten saadaan tiestysti joku uusi resepti, saadaanhan J & I?

1 kommentti: