maanantai 12. marraskuuta 2012

Biff á la Rydberg

Nya hemmet ligger på Viktor Rydbergsgatan, familjärt "Ryyperi" (jämför "Rööperi" för Rödbergen i Helsingfors). Brist på fantasi eller vad men söndagens middag blev Biff á la Rydberg.

Potatis, lök, nötfilé (modell bättre), rödbetor, kapris och äggulor. Salt och peppar. Ingredienserna skalades, tärnades osv. med världens slöaste knivar (nya på gång!). Först stekte Maja köttet (på världens mest slitna teflonpanna...) och in i ugnen i ugnsform för att hållas varmt. Sedan på lägre värme stekning av löken och sist potatisen. Timotej visade händighet och lyckades ganska bra med att isolera äggulorna i sina skalhalvor. Montering av portioner enligt modell nedan.


Verkligen gott. När denna mat gjordes för "junior" i tiderna kallades den för pyttipanna de lux. Då utan kapris och äggulor, dock.

Ett gott vin förlänger livet, sägs det.  Nå, livet höll på att förbli kort eftersom vi i vår färdigmöblerade bostad inte hade nån korkskruv. Men skam den som ger sig! Om ni kollar bilden nedan så hittar ni ett "korkfel". Men vinet var gott, mycket gott.


Matäventyren fortsätter. Timotej försäker hitta "norsk" klippfisk, dock utan resultat ännu. Stekta panerade sillfileer väcker också barndomsminnen. I år 50 år sedan familjen flyttade från Göteborg.

3 kommenttia:

  1. Abraham Viktor Rydberg (18. joulukuuta 1828 – 21. syyskuuta 1895) oli ruotsalainen, Jönköpingistä syntyisin oleva kirjailija, lehtimies ja runoilija. Hänen runonsa Tonttu on muodostunut yhdeksi suomalaisten rakastetuimmista joululauluista. Hänen kuuluisin novellikokoelmansa oli Viimeinen ateenalainen.

    VastaaPoista
  2. Vill höra mera om Timotejs memories och hälst i Ryyperi. Tycker att Ryyppäri låter också bra :) Lycka till!

    VastaaPoista
  3. Välkommen till Ryyperi, din dotter hann dock före dig!

    VastaaPoista