sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Carbonade flamade - Belgiskt långkok på kött och mörkt öl


Mina matlagningsäventyr fortsätter. En kväll skulle både "nästanguddottern" och Maija serveras middag. Receptet från Helsingin Sanomat med finska namnet "Carbonade flamade, tummassa oluessa haudotettu lihapata". Nå, Maja hade feber och mådde annars också "tjit" så hon ville bara ligga på soffan och ta det lugnt och ville inte ha mat.

Jag tror på riktigt att det inte var nåt ställningstagande gällande min köttgryta.


Mustig, fyllig, köttgryta. Passar bra i kalla vinterkvällen.

Ingredienser i instruktionerna för 4 pax:

  • 800 gram benlöst nötkött. Vi hade i frysen en påse med blandade bitar från ett halvt rådjur vi köpt så jag använde det.
  • 120 gram bacon
  • 4 lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 matskedar vetemjöl
  • 2 teskedar Dijon senap
  • 1 matsked farinsocker
  • 2 falskor mörkt beelgiskt öl. Jag hade köpt Leffe Brion på lokala Alko, motsvarande "Systemet" i Sverige, "Monopolet" eller bara "Polet" i Norge
  • 1½ sked köttfond
  • 1½  tesked timjan. Jag satte i lite färsk timjan för det hade vi hemma.
  • 1 tesked salt
  • 1 tesked svartpeppar. Jag vred många gånger med vår pepparkvarn.
  • Potatis till


Här ingredienser. Lagerblad hittade jag inte och vitlök glömde jag från gruppbilden.
Till fasa märkte jag att ÖL VERKLIGEN INGÅR i receptet så jag kunde inte dricka den!

Här bild av vitlöksklyftor

Här bild av lagerblad. Visade sig att vi nog hade lagerblad i skåpet med det stod Bay
Leaves på påsen. Borde ju heta Warehouse Leaves! Här bild av en påse som jag för-
utseende nog köpte nästa dag.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader celcius
  • Skär köttet i ca. 3 cm kuber
  • Stek köttet i flera omgångar på het panna i smör och olja så att kuberna blir rejält mörkbruna
  • Häll köttet i en gjutjärnsgryta som har lock

  • Skär baconen i bitar och stek, häll baconen i grytan men lämna fettet i stekpannan 

  • Skala och skär löken och vitlöken i skivor
  • Stek löken på medelvärme i fettet från baconen i 7-8 minuter och i slutskedet tillsätt vitlöken (jag stekte löken tills den var lagom brun, kollade inte klockan)
  • Flytta löken till grytan

  • Tillsätt vetemjöl, senap, farinsocker i grytan

  • Häll ölen i grytan (suck!)
  • Tillsätt köttfond, lagerblad (he he...), timjan. salt och peppar
  • Blanda ingredienserna som nu är i grytan

  • Sätt locket på grytan
  • Sätt grytan in i ugnen som nu är 175 grader varm och ta ut efter 2½ timme

  • Koka potatis så att färdig när grytan tas ut


Här uppskuren bacon. Akta fingrarna!

Här lök och vitlök

Löken steks

Nu har vitlöken kommit med

Ser ju lite konstigt ut med vitt vetemjöl på!

Nu är grytan klar. Akta händerna, grytan är jättevarm!

Här en bild till av härligheten. Jag hade serverat salladen som en förrätt.

Verdict? Helt gott, eller tom. verkligen gott. Inte kalorifattigt på nåt sätt men i kalla vinterkvällen går det nog bra. Ölsmaken var inte dominerande eller störande. Klart godkänt med lång tid tar det.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti