torstai 12. heinäkuuta 2018

Krabbkaka med majs


Mat- och annat äventyr i Madison, Wisconsin, USA fortsätter. I mataffären Metcalfs' som vi frekventerar hittade vi denna mattidning om mexikansk mat. En mexikans rätt låter ju inte helt fel! En del intressanta recept men också en del ingredienser som jag aldrig hört talas om.

Valet idag föll på krabbkaka med majs. Både ingredienserna och instruktionerna var tillräckligt enkla.





Instruktioner och mått var på "amerikanska" men för fyra portioner behövs:

  • 454 gram krabbkött (1 lb)
  • 3,75 deciliter panko (1,5 cup) - dvs. ströbröd eller skorpmjöl som vi säger i Finland
  • 1,875 deciliter (0,75 cup) majskorn, färska kokta eller från konserv
  • salt och peppar
  • 3 ägg
  • 1 liter (4 cups) strimlad isbergssallad
  • 0,625 (0,25 cup) hackad koriander. Sätt inte mera för då blir lätt koriandersmaken dominerande
  • 2,5 deciliter (1 cup) creme fraiché
  • 1 lime (one lime)
  • olivolja för stekning
Jag valde att ha en hel majskolv som jag kokade. Ölen drack jag under processens gång.

Instruktioner:

  • Rensa ock koka majskolven i lätt saltat vatten i 10 minuter
  • Skär bort och ta tillvara majskornen

  • Skär vid behov krabbköttet i mindre bitar
  • Blanda ihop panko, majskornen, krabbköttet och 1,5 tesked salt samt lite peppar i en karott
  • Vispa lätt ihop tre ägg
  • Blanda äggen in i smeten med användande av ena handen
  • Forma 4 stycken "biffar" dvs. krabbkakor och sätt på en bricka e.dy.
  • Sätt krabbkakorna i kylskåpet för 10-15 minuter

  • Strimla isbergssalladen
  • Hacka koriandern
  • Blanda dem i en skål

  • Riv skalet från limen
  • Pressa saften från limen
  • Sätt i en skål och tillsätt creme fraichén
  • Vispa lätt ihop och tillsätt lite vatten för att få såsen tillräckligt viskös/rinnande

  • Stek krabbkakorna i olivolja på medelvärme 4 minuter per sida

  • Montera portionerna, servera


Här ingredienserna för krabbkakorna färdiga att sammanblandas.
Krabbkonserven var konstig, skall förvaras i kylskåp också innan den öppnas.
Risk finns att det finns krabbskal med så ät försiktigt!

Här blandar jag ihop smeten.

Formade krabbkakor på väg in i kylskåpet för en stund.

Limeskal, limesaft och creme fraiché blir en passande sås.

Vispa lätt ihop med lite vatten för att få en rinnande konsistens.

Strimla och blanda salladen och koriandern.

Sätt "salladen" på tallrikarna.

Stek krabbkakorna på medelvärme 4 minuter per sida. Lustigt var det när en del
av masjkornen började "poppa" precis som det gör när man poppar popcorn.

Väj dricka och häll upp.

Montera portionerna.

  • Avnjut i gott sällskap. Notera våra nya tabletter modell Frank Lloyd Wright!

Det blev helt gott. Smaken och konsistensen behaglig. Inte starkt på något sätt. Koriandern gjorde susen men blev inte dominerande. Egentligen blev slutresultatet bättre än summan av ingredienserna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti