maanantai 9. heinäkuuta 2018

Sweet Potato Pie


Ja, sommaren spenderar vi mestadels i Madison, Wisconsin. Maja jobbar och jag har ledigt. På jobbet finns ingen matsal, medhavd lunch förtärs i lunchrummet. Micro och kylskåp finns.

Så uppgiften var att göra någon VÄLDIGT amerikansk maträtt som också i mindre portioner kan frysas och tas med till jobbet. 

Det blev så klart SWEET POTATO PIE, på svenska sötpotatispaj elle batatpaj. På nätet hittade jag ett recept på "Hemmets.se" som heter "Recept paj med lök och sötpotatis". 

Ja, Maja är ju också min egen "Sweet Potato Pie", se nedan link till Youtube.


Yummy! Serveringsutrustning finns det knappt om i vår hyrda färdiginredda
bostad. Osthyveln fick rycka ut. Också den har vi med oss från Finland, vi är
inte första gången utomlands! Osthyvlar används inte utanför Norden, tydligen.

Ingredienser för fyra portioner enligt receptet:

Pajdeg

  • 100 gram smör
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 2 matskedar kallt vatten
Fyllning
  • 1 sötpotatis (dvs. batat) ca. 150 gram
  • 2-3 rödlökar (jag använde en (1) enormt stor)
  • Smör att steka i
  • 1 tesked socker
  • 2 teskedar balsamvinäger
  • Några kvistar färsk timjan (jag använde i tesked torkad)
  • 2 ägg
  • 2 deciliter mjölk (jag använde amerikansk Half-n-Half)
  • 1,5 dl riven ost
  • 100 gram fetaost


Här ingredienserna, förutom socker och ena osten som skulle rivas.

Här ost som revs. Lokalt från Wisconsin, så klart.

Amerikanskt socker, men annat ursprung duger också väl.
En tesked behövdes men jag måste köpa en hel påse.

 Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 `C
Pajdeg:
  • Tärna smöret och nyp ihop det med mjölet
  • Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg
  • Tumma ut degen i formen
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter
Fyllning;
  • Skala sötpotatisen skär den i små kuber, ca. 1,5 x 1,5 centimeter
  • Koka kuberna mjuka i lättsaltat vatten (det tar bara någon minut, kuberna är så små)
  • Häll bort vattnet genom ett durkslag

  • Skala lökarna och skär i ringar
  • Stek på medelvärme i smör
  • Salta lätt
  • När löken precis börjas mjukna tillsätt socker, balsamvinäger och timjan och låt löken få lite färg
  • Sätt i sötpotatisen, blanda ihop och fördela i det förgräddade pajskalet

  • Riv ost
  • Skär fetaosten i små kuber
  • Vispa ihop mjölk, ägg och ost
  • Salta och peppra
  • Ös blandningen (äggstanningen) över sötpotatis-lökblandningen i pajskalet

  • Grädda i 20-25 minuter tills ägg-mjölk-ostblandningen stelnat och fått lagom färg
  • Ta ut ur ugnen (akta fingrarna, pajen är het)

Här ingredienser skalade, skivade, rivna och kubicerade. Vi har egna knivar
med från Finland så det gällde att akta fingrarna. Allt gick dock väl.


Här kokar 15x15 mm sötpotatistärningar i lätt saltat vatten.

Löken steks mjuk.

Här tillverkas vad som i ursprungliga receptet kallas "äggstanning".
Never heard!

Maja gjorde pajdegen och förgräddade den. Hon tyckte att mängden var knapp
för vår pajform. Mera vatten än vad receptet föreskrev använde hon också. säkert
tre matskedar....

På väg in i ugnen.

Ut ur ugnen. Lagom konsistens, lagom färg. Perfekt i själva verket!
Vi åt med en liten sallad till. 

Här en bit på väg in i frysen för att senare förtäras av Maja på arbetsplatsen.

I amerikans sånglyrik kan "Sweet Potato Pie" betyda "raring", "sötnos", älskling o.dy. Passar ju för mig bra in på Maja. Kolla linken nedan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti