perjantai 25. helmikuuta 2011

Blinejä, siikaa, poroa ja muikunmätiä perjantai-illan iloksi

Blinikausi jatkuu, nyt meni viimeinen muikunmätipurkki pakasteesta. Hyvä niin, keittiöremontin lähestyessä pakastimen tyhjennys onkin tarpeen. Blinit tällä kertaa 'kevyenä' pääruokana, siksi lisäsin lisukkeiden määrää. Tarjolla oli muikunmädin lisäksi graavisiiasta tehtyä mössöä ja toinen savuporosta.


Blinejä odotellaan

Blinit teen perinteisellä taikinalla:
15 gr hiivaa, 1 dl maitoa, 1 muna, ½ dl olutta. 1 dl vehnäjauhoja, 1 dl tattarijauhoja, suolaa, ½dl voisulaa. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää keltuainen, olut, jauhot ja suola. Sekoita hyvin ja anna kohota ainakin tunnin verran. Lisää voisula ja kovaksi vatkattu valkuainen.


Mutta paistamisen teen epäortodoksisesti, lettupannulla ja vähässä voissa. Minun mielestäni näin syntyvät kuoheat blinit ovat selvästi parempia kuin perinteiset rapeat mutta rasvaa tihkuvat, makuasia toki.



Siikalisukkeeseen tarvitset graavisiikaa, silputtua sipulia, ranskankermaa ja mustapippuria. Tämä sekoitus on todettu hyväksi alkupalaksi ruisleivän päällä tai salaattipedillä, toimii myös sillipöydässä ja uusien perunoiden seurana.

Kylmäsavuporo sai sekaansa rosepuppuria ja ranskankermaa. Sekin toimii hyvin ruisleivän päällä tai vaikka uuniperunan täytteenä.


Näin tänä perjantaina kalastaja-Eemelin ja ahkera-Liisan seurassa. Huomenna vuorossa ravintola Aito kolmen sukupolven voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti