Lihatäytteinen Wonton saa makua chilisestä kastikkeesta |
Kaksi täytettä: jauheliha-korianteri Wontonin sisään ja katkarapu-kevätsipuli Jiao Zi-lättyyn. Kolme dippikastiketta lisäksi ja oli aivan älyttömän onnistunut ateria! Uskallan sanoa että kastikkeet tekivät meidän Dim Sumeista parempia kuin suurimmassa osassa Suomessa olevissa kiiinalaisissa ravintoloissa (joo, paljon sanottu, enkä ole niissä kaikissa käynyt, myönnetään).
Lihatäyte meni jotenkin näin:
250 gr sika-nautajauhelihaa, kourallinen hienonnettua tuoretta korianteria, lusikallinen tuoretta inkivääriä hienonnettuna, pari rkl soijaa, 1 rkl riisiviinietikkaa ja saman verran seesamiöljyä ja osterikastiketta. Lisäksi suolaa ehkä 2 tl. Ja reipas rkl tapioca tärkkelystä. Kaikki aineet sekoitettin hyvin.
Katkaraputäyte:
raakoja katkarapuja oli pari pussia (400-500gr), ne ja nippu kevätsipulia hienonnettiin monitoimikoneessa. Makua antamaan lisäsin pari rkl kalakastiketta ja saman verran riisiviinietikkaa, hieman sitruunanmehuakin tuli laitettua. Tähänkin lisäsin hieman tapiocaa, ajattelin että ei ainakaan ole sitten liian kostea täyte.
Ja sitten ne kastikkeet joihin nyyttejä dipataan. Aloitetaan helpoimmasta, kippoon kaadettiin Chinese black vinegar, kiinalaista mustaa viinietikkaa. Ja siinä se, riittää yksinään. Se on just se maku mitä olen Suomessa kaivannut, täällä Dim Sum on usein tarjottu soijan kanssa ja se ei vaan ole sama asia.
Alla musta viinietikka, yläoikella inkiväärillä maustettu ja vasemmalla chilinen kastike |
Kolmas oli tujumpi versio. Soijaa, vettä, sherryä pohjana, mausteina hiennonnettua valkosipulia ja punaista chiliä, sekä hippunen sokeria. Tämä oli kolmannen ruokailijan mielestä paras.
Ja sitten täyttämään nyyttejä yksi kerrallaan. Tein kahdenlaisia taitoksia, katkaraputäytteet Jiao Zin sisään ja sitten puolikuuksi (kiinnitys veden avulla). Lihatäyte Wontonin sisään ja käärin vähän tortellinin tapaan. Eiks näytäkin aika oikeilta?
Katkaraputäytteiset Jiao Zi nyytit |
Ja näissä Wonton pallukoissa lihatäyte |
Lopuksi nyytit höyrytettiin kypsiksi. Wokki liedelle, vesi kiehumaan pohjalle. Bambuhöyrystimet chop stickien päälle ja siitä se lähti. Vesi ei saa nousta korin sisäpuolelle ja sitä pitää höyrystämisen aikana lisätä tarpeen mukaan (mulla oli vedenkeittimessä kuumaa vettä valmiina koko prosessin ajan). Höyrystin 7-8-9 minuuttia suurinpiirtein ja sitten yksi kori kerrallaan pöytään nautittavaksi, alimmasta aloitettiin.
Oli niin hyvää että tätä tehdään usein! Tosin maksissaan neljä syöjää ja tarjoillaan keittiössä epämuodollisesti jos Dim Sum on pääateria. Alkupalana voisi onnistua isommallekin joukolle ja pöytään tarjoiltuna, tietenkin suoraan bambukoreista.
Tekeminen oli hauskaa ja paljon helpompaa kuin olin luullut. Suosittelen kokeilemaan. Lisäohjeita saa minulta, jos tarpeen, nämä minun 'reseptini' kun lähinnä on tarkoitettu tuomaan inspistä, ei antamaan yksityiskohtaisia ohjeita.
Voi miten näyttää makoisalta! Tuossa oli myös mainittuna kevätkääryleet, saisikohan niistä tarkempaa ohjetta...??
VastaaPoistaMK
Oops, kevätkääryleet todella jääneet bloggaamatta, lupaan tehdä sen lähipäivinä. Maja
VastaaPoistaSainkin täältä nyt monta hyvää vihjettä! Kiitos:)
VastaaPoistaMinäkin olen näitä tehnyt ja on ihanaa ruokaa luin jostain että korin pohjalle voi laittaa salaatinlehtiä jotta nyytit eivät takerru kiinni😃
VastaaPoista