sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Piadina Romagnola - Italienskt pannbröd


Såg för nån måndad sedan i nån svensk mattidning ett bröd som kanske till och med jag skulle kunna lyckas med i Villa Sandi.

Sagt och gjort. Ingredienserna nedan. 1 dl mjölk (värm till handvarmt) och 10 g jäst blandas. Tillsätt 1 dl vatten, 1/2 matsked bikarbonat, 1 halv tesked salt och 1 matsked olivolja. Knåda in ordentligt 300 gram (ca en halv liter enligt Rutiga Kokboken, 60 gram = 1 dl) vetemjöl. Låt jäsa 2 timmar.


Här ingredienser
Gör 12 klumpar av degen. Platta till dem till ca 1/2 centimeter tjocka. Instruktionerna föreskrev gjutjärnspanna men sådan har vi icke i Villa Sandi så vår teflonpanna fick vikariera. Stek 2-3 minuter per sida. Inget fett tillsattes i pannan. Andra satsen provade jag med locket delvis på och, simsalabim, de blev lite fluffigare, dock inte mycket.

Detta är INTE fiskkakor. . . .
Medan jag, Timotej, lekte bagare fixade Maja ett par sallader och lyfte fram kallskuret och annat gott.



Så det blev an bättre brunch som bjöds till Flitiga-Lisa och Fiskar-Emil som var på besök.

Detta var andra försöket med dessa bröd. Förra veckan tillsatte jag betydligt mindre mjöl (visste inte i volym vad 300 gram är) och bara en halv tesked bikarbonat. Konsistensen blev mera "English Muffins" men också de var ätbara.... Nästa vecka får vi storbesök och då MÅSTE allt lyckas perfekt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti