Syksyhän tästä
annoksesta tulee ilman muuta mieleen. Maa-artisokkaa, punajuurta, etikkakurkkuja, puolukkaa, ’riistaa’ (Stockan herkusta….).
Kyljykset (saksanhirveä, kronhjort) nostin huoneenlämpöön parisen tunnin ennen paistamista ja maustoin ne Holy Smoke
maustesekoituksella. Paistoin sitten paistinpannulla molemmin puolin ja
hauduttelin kannen alla mediumeiksi. Lepäsivät vielä hetken alumiinifoliossa
ennen tarjoilua.
Lisukkeena oli
paahdettua maa-artisokkaa ja punajuurta. Isohkoja palasia, oliiviöljyä, suolaa,
mustapippuria. Punajuurten päälle laitoin myös hunajaa ja tuoretta rosmariinia.
Olivat uunissa ehkä 40 minuuttia.
Kastikkeen tein Puljongin
Villi poro- liemeen. Liemi kattilaan ja joukkoon pari rosmariinin oksaa sekä kourallinen
puolukoita. Keittelin kasaan kunnes n puolet jäljellä (loppua kohden lisäsin
tilkan punaviiniä), siivilöin ja
suurustin kevyesti maissijauholla.
Lautasella myös
Ahkera-Liisan kurkkuja ja omin kätösin poimittuja (siis ei tietenkään minun,
vaan vieraana olleen ystävän ja Timotejn), sokeroituja puolukoita.
Joskus mä vielä panostan tuohon esillepanoon, ehkä vaikka sitten eläkkeellä, kukaties, mahdollisesti tai sitten ei |
Paahdettu
maa-artisokka on aivan uskomattoman hyvää. Seuraavaksi taitaa olla vuorossa
maa-artisokkakeitto, jospa ensi viikonloppuna saisin aikaiseksi.
Maa-artisokka todella on ihan syntisen hyvää, mutta miksi se on niin tuskallisen työläs kuoria. Jos tiedät jonkun niksin sen kuorimiseksi, niin kuulen sen mieluusti. Vieläkin muistelen viime joulua kun kuorin niitä kilon verran keittoa varten, ei paljon hymyilyttänyt...
VastaaPoista