keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Maa-artisokkakeitto vei kielen mennessään


Hyviä mukuloita nämä maa-artisokat. Kuorimistakaan en pidä ongelmallisena, ehkä siksi että otan reilulla kädellä terävällä veitsellä. (Ja kun tekee kahdelle, ei määräkään ole kohtuuton....)

Tällä kertaa mukulat sosekeittossa, jossa puruvastusta tuo paahdetut pekaanipähkinät ja serranokinkku. Sekä pähkinät että serrranosiivut paahdoin 225 asteisessa uunissa ehkä viitisen minuuttia. Jäähdytin ja murensin. 


Itse soppa hyvin perinteisesti, resepti kahdelle: kuori ja paloittele puoli kiloa maa-artisokkia ja yksi pieni peruna. Kuullota shalottisipulia tai purjoa (valkoinen osa) voissa minuutin tai kaksi. Lisää juurekset ja reilu puoli litraa kasvislientä Keitä kunnes kasvikset pehmenneet. Soseuta. Sekoita yksi kanamunankeltuainen puoleen desiin kermaa ja lisää sitten seos soppaan vähitellen ja hyvin sekoittaen. Mausta (valkopippuria, suolaa tuskin tarvitsee koska sitä tulee liemestä tarpeeksi) ja kuumenna.

Saman tyylisiä reseptejä on paljon, tämän alkuperäinen taisi olla pari vuotta sitten Glorian Ruoka ja Viini lehdessä. Siinä oli keiton päälle lisätty myös saksanpähkinäöljyä, mutta sellaista ei kaapistamme löytynyt. Hyvin kelpasi ilmankin.

Maa-artisokan pähkinäinen maku on aivan yliveto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti