Suomessa tacolla useimmiten tarkoitetaan niitä rapeita friteerattuja
kuoria ja tortillat ovat taas pehmeitä lättyjä.
Molemmat täytetään halutulla liha/kasvis/kalatäytteellä. Alun perin ymmärtääkseni
taco on ollut täytetty tortilla. Tortilla siis 'raaka-aine' ja taco ruokalaji. Maailmalla ja Suomessakin meksikolaisissa
ravintoloissa taco voi olla joko (pieni) pehmeä tortilla tai se rapea kuori.
Viime sunnuntaina me söimme pehmeitä tacoja ja sitä varten
ostin pieniä maissitortilloja. Eivät olleet Santa Marian (niitä oli vain isoja
siinä kaupassa), eivätkä olleet hyviä. Ensi kerralla pitää ilmeisesti tehdä ’letutkin’
itse. Täyte sen sijaan oli varsin hyvä, revittyä kanaa ja erilaisia
tykötarpeita.
Revitty kana: keitä kanan rintaleikkeitä/-fileitä kunnes
kypsiä (siihen menee noin varttitunti). Revi liha säikeiksi parin haarukan avulla. Mausta esim
grillikastikkeella. Meillä ei ollut mitään grillikastiketta tarjolla (kaikki
sen tyyppinen on landella missä grillikin), niin improvisoin nopean sellaisen
kaupunkiversiona: ketsuppityyppistä chilikastiketta, jonka maustoin hickoryn
makuisella savusuolalla ja Aleppo-chilillä. Ei hassumpaa ollakseen niin helppoa.
Nämä ostettu Oakland spice shopista San Franciscon matkalla, samantyylisiä löytyy kotikaupoistakin |
Tykötarpeet: Kuullotettua paprika-sipuli sekoitusta,
kotitekoista guacamolea ja pico de gallon tyyppistä
tomaattisalsaa. Pico de gallo voi olla hyvinkin tulista, riippuu käyttämästäsi
chilistä. Hyvin yksinkertainen tehdä: sipulia, tuoretta tomaattia, chiliä,
korianteria ja limen mehua sekä suolaa sekoitetaan keskenään. Tämän linkin takaa löytyy yksi resepti, katsokaa sieltä miten se tehdään. Niin, ja loput
siitä perjantailta jääneestä lime-basilika maustetusta ranskankermasta oli yksi
tykötarpeista.
Lopuksi vielä kuva shredded chicken tacosta San Franciscosta, sieltähän tämän aterian inspiraatio tuli.
Oli parempaa kuin oma tekemä. Tacolicious osaa asiansa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti