I början av sommaren hade vi köpt en mattidning som hette "Fine Cooking - Summer Menus" som hade en hel del lovbara alternativ. Och på den vägen blev det, ris och bönor. Och lite kallrökt lax till.
| Här bild av ingredienserna. Anchor Steam öl från San Fransisco fanns inte med i receptet så den drack jag. |
- 1 "cup" ris (jag återkommer)
- En burk tomatkross
- Två matskedar olivolja (dvs. en "skvätt")
- Ett par vitlöksklyftor, finhackade
- En jalopeno, finhackad (kom från egen trädgård!)
- 1 burk "Kidney Beans" - receptet förespråkade "Black Beans" men vår köpman i Hangö (K-affären "Stigu") hade inte svarta bönor
- Två teskedar spiskummin
- 1 tesked "chili powder"
- 1/4 "cup" finhackad oregano (både blad och stjälk)
- 1/4 "cup" finhackad koriander
- Salt
Ris - suck, ack och ve! När jag kokar ris brukar de två understa centimetrarna av "avlagringen" vara brun och hård. Hemma i stan har vi därför en riskokare som jag (ibland marginellt) lyckas bättre med. Men i Villa Sandi har vi inte riskokare, så jag köpte Uncle Ben's fullkornsris i "kokpåse". Släng en 125 grams påse i riklig mängd av kokande vatten och låt koka i 10 minuter. Ta ut påsen och låt rinna av. Fungerade jättebra, faktiskt. Lite salt skulle det vara i vattnet också, tror jag.
Nå, medan riset kokade gjorde jag följande;
- Lät tomatkrossen rinna av i en sil och tog tillvara ca. 2 deciliter av vattnet - dvs. "tomatvattnet"
- Sköljde bönorna väl i rinnade vatten
- Den finhackade vitlöken och jalopenon frästes i oljan i stekpanna tills vitlöken lätt brun - ca. 1 minut
- Tillsatte i stekpannan bönorna, spiskumminen, "chili powdern" och lite salt och rörde lätt om och "kokade" i en ½ minut
- Tillsätte "tomatvattnet" och lät sjuda (5-7 minuter) medan jag ibland försiktigt rörde om - när bönorna sugit in det mesta av vattnet fortsatte till följande steg
- Tillsatte tomatkrosset, riset, oreganon och koriandern och värmde tills riset varmt igen - rörde ibland försiktigt om - torde ta 1-2 minuter
- SERVERADE!
- Emottog beröm av Maja....
| Här rishärligheten inför servering tillsammans med kall varmrökt lax. Passade bra ihop. |
| Här Timotejs portion |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti