lauantai 12. lokakuuta 2013

Träning inför Oktoberfest

Fredagens middag i Villa Sandi gick under temat Oktoberfest. Men denna gång var bara gurkorna egentillverkning. Mummis gurka a lá Flitiga-Liisa.

Majas portion. 

Tyskt öl inmundigades med maten. Jag var i Alko och bad säljaren rekommendera ett gott Oktoberfestöl men det visade sig att de alla redan var slutsålda. De kommer i början av september och säljs ganska snart slut, sa den vänliga säljaren. Han rekommenderade dock en "vanlig" tysk lager (Ayinger Jahrhundert Bier) som han tyckte passar bra med surkål och korv. Skall inte ha stark humlesmak, hörde jag.

Korv från Reinin Liha i Hagnäshallen. Deras egen tillverkning. Fyra olika sorter.
Korv och surkål köpte jag från Hagnäshallen där utbudet är bra. Reinin Liha har egentillverkad korv i flera sorter och säljarna mycket ivriga och stolta över sitt utbud. Köpte fyra stycken, alla olika sort. Det var helt tillräckligt för Maja och mig men säljaren undrade att "bara två korvar per man?".

Korv har vi aldrig gjort själv men finns på listan över saker att göra. Kanske nästa oktober.....

Surkålen var av tyskt ursprung och helt industriellt tillverkat. Men, men - vi har egen surkål på gång, se nedan. Om det lyckas så blir det en Oktoberfest till och kanske modell större. Har två gånger tidigare gjort surkål själv. Första gången blev den mycket god. Andra gången blev det nån kontaminering och nån ovälkommen mikrob segrade över mjölksyrebakterierna och resultatet var oätbart.


Här "Tjocka Bertta", vår egengjorda surkål som borde vara klar om två veckor
Vi återkommer gällande surkålen när vi vet resultatet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti