lauantai 15. maaliskuuta 2014

Sitruunakastike kalalle

Keitetty kala ei nuorena kuulostanut herkulliselta ja kokemuksetkin tukivat asennetta. Nimittäin anopin suku tarjosi keitettyä turskaa ilman mausteita ja kastikkeita. Niistä vuosista jäi käsitys että Norjasta ei maukasta ruokaa saa ja keittäminen ei kalalle sovi. Molempien asioiden osalta olen mieleni muuttanut.


Kalakattilan ostimme joskus 90-alun alussa ja käyttöä on riittänyt. Muistin just että olen tainnut jo tästä asiasta blogatakin. Kävin katsoamassa, ja totta, tällainen juttu, jossa kuvilla ei koreilla,  löytyi kolmen vuoden takaa. Mutta ei se haittaa, tällä kertaa pääosassa onkin kastike, sitruunakastike (keitetylle) kalalle. Myös resepti johtaa 90-luvun alkuun ja eka kertaa tätä on tehty meidän keittiössämme samoihin aikoihin kun tuo kalakattila hankittiin.


Kuori sitruuna ohuelti, niin ettei tule yhtään valkoista mukaan. Leikkaa kuori ohuiksi suikaleiksi ja keitä ne pehmeäksi vesitilkassa kattilassa, kaada vesi pois. Sekoita kaksi desiä  ranskankermaa, loraus kalafondia (tai kalaliemikuutio), sitruunan kuorisuikaleet ja 1 dl kuohukermaa. Kiehauta. Mausta valkopippurilla ja sitruunanmehulla.


Mukana myös kaksi wokattua kasvissekoitusta: pinaattia ja sipulia, sekä keltajuurta ja vihreitä papuja. Jälkimmäiset esikeitin ja jäähdytin kylmässä vedessä jotta värit säilyisivät. Wokatessa maustoin ne kevyesti seesamiöljyllä (ja kuvasta päätellen myös mustapippurilla). Pinaatti-sipulit saivat tyytyä suolaan ja mustapippuriin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti