keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Lammaspata pohjois-afrikkalaiseen tapaan

Mökin sulkemisviikonloppuna on perinteisesti tarjottu pitkään haudetetttua ruokaa, esimerkiksi lampaan potkia, kuten viime vuonna, tai jotain lihapataa. Tällä kertaa www.ica.se osoitteesta tuli idea lammaspataan jonka makumaailma tulee pohjoisesta Afrikasta: juustokuminaa, sahramia, korianteria ja kanelia.


Käytin lampaan paahtopaistia, kuusi palleroa kuudelle syöjälle. Niin pieniruokaisia olemme että olisi riittänyt vielä kahdelle muullekin. Ohje alla on tehty sen mukaan että lihaa olisi 800 gr, meidän annos siis hieman isompi.

Pilko lihat ja ruskista paistinpannulla. Kuori ja pilko kaksi sipulia, 3 valkosipulinkynttä, kaksi lehtisellerin vartta. Kuullota kasviksia padassa pienessä öljymäärässä. Lisää joukkoon 1½ tl juustokuminaa, ½ tl jauhettua korianteria, ½ tl chilipulveria, ½ gr sahramia, 2 tl paprikajauhetta, 1 kanelitanko, suolaa, mustapippuria ja sekoittele hetki.


Lisää lihat ja 5 dl (vasikan)lihalientä. Jätä pariksi tunniksi kannen alle muhimaan, sekoita silloin tällöin. Lisää sitten 150 gr kuivattuja aprikooseja ja anna muhia vielä 20 minuuttia. Poista kanelitanko. Mausta pata ruokalusikallisella sitruunanmehua, sambal oelkilla (tai tarjoile sambal erikseen, jos ruokailijoille eri käsitys siitä mikä on sopiva chilin määrä)  ja tarkista suola.


Paahda kuivalla paistinpannulla kourallinen manteleita. Anna jäähtyä ja pilko karkeaksi rouheeksi. Pilko myös tuoretta korianteria ja tarjoite kumpaakin padan kera. Kuten myös couscousia.


Vähän värintöntä, mutta maukasta. Couscous hyvä lisuke, imee kaiken kastikkeen itseensä, ei mene maut hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti