maanantai 21. joulukuuta 2015

Kotitekoinen tuorejuusto

Tein pitkästä aikaa tuorejuustoa. Tällä kertaa se oli osa glögijuhlien tarjoilua. Vanhan kaavaan mukaan mentiin juhlan ruoan suhteen, konsepti sama kuin aiempina vuosina. Muutama niistä on Villa Sandissakin, löytyvät täältä 2010, täältä 2011, täältä 2012 ja täältä 2014. Ilmeisesti 2013 ei ollut mitään uutuutta mukana.... tai olen unohtanut blogata.

Kuvan muistin ottaa vasta kun ensimmäiset olivat jo aloittaneen herkuttelun (?). Tuorejuusto oikealla lautasliinapinon takana
Pieniä muutoksia toki, esimerkiksi nachot korvasin Risentan siemennäkkärillä. Ja tahnoja/juustoja varioin joka vuosi, tässä lauantain menu:


Tuorejuustoa olen tehnyt tällä reseptillä 1990-luvulta asti. Tähän olennaisesti kuuluvan kiven olen joskus noukkinut omalta pihaltamme ja sen jälkeen se on tunnettu juustokivenä ja löytyy keittokirjahyllystä ylimpänä. Nyt evakkokeittiössä jo ehdin miettiä mahtaako edes löytyä, mutta Timotej tiesi tarkkaan missä oli. Toinen tarvike joka on harvoin käytössä on juustoliina; vanha, liki harsomaiseksi kulunut pellavainen perintöpyyheliina jota käytän suodattimena.

Resepti löytyy yhdestä leikekirjoistani (mitähän tuo 1) muuten tarkoittaa, onkohan mulla joskus ollut kaksi eri reseptiä joista vain toinen päässyt leikekirjaan asti):

'päivään' ei enää mahtunut valokuvaan
Tämä on idioottivarma resepti, ei vaadi kuumentamista, juoksutetta tai muutakaan ihmeellistä vaihetta. Kippo, lusikka sekoittamiseen ja ainekset. Tein tällä kertaa tuplasatsin ja käytin maustamiseen tuoretta silputtua ruohosipulia ja basilikaa sekä murskattua valkosipulia. (Ihmettelen kyllä miksi reseptissä ruohosipuli ja tilli mainitaan erikseen, eikö ne ole yrttejä....)

Vaihe 'sekoita'

Vaihe 'kaada suodattimeen'

Vaihe 'paino päälle ja astia alle'
Suodattamisen teen käyttämällä siivilää jonka vuoraan juustoliinallani. Yön yli jääkaapissa ja aamulla on juusto valmiina irroitettavaksi ja muotoiltavaksi.


Ei tullut otettua kuvaa valmiista annoksesta, mutta eiköhän tän juju selviä näinkin.  Maustaa voi melkein millä tahansa, ajattelin seuraavaksi tehdä piparjuurijuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti