perjantai 11. joulukuuta 2015

Tjälknöl på älg = hirven routapaisti



Nyt erinomainen resepti lihansyöjille, varsinainen klassikko.Tällainen sekakäyttäjäkin todistaa että näin tehtiin suussa sulavaa lihaa. Saimme upean jäisen hirven sisäpaistin ja teimme siitä routapaistin joka tarjoiltiin risoton ja pinaatti-sipuli-sieni-paistoksen kera. Routapaistin voi toki tehdä naudanpaististakin, mutta hirvi on kyllä tähän aivan loistava valinta.


Tarvitset pakastetun hirven paistin, meillä parikiloinen sisäpaisti Perniöstä. Laita paisti jäisenä uunivuokaan ja paista 75 asteisessa uunissa noin 8-12 tuntia, koosta riippuen. Minä laitoin paistin uuniin nukkumaan mennessä, herätessä otin paistin ulos uunista ja laitoin paistimittarin paikoilleen. Pari-kolme tuntia myöhemmin (12 tuntia kokonaispaistoaika) mittari näytti 65 astetta = aika ottaa ulos uunista.

EDIT: tämä paisti oli iso, yli kaksikiloinen ja siksi aikaa meni noin paljon. Tein jouluaattona uudemman kerran ja se paisti oli vain 1 kg (punnitsin varta vasten) ja se oli uunissa vain reilu viisi tuntia.


Paistin kypsymistä odotellessa valmista liemi: laita kattilaan 1,25 litraa vettä ja ja 5 rkl suolaa. Kiehauta ja anna jäähtyä. Lisää iso sipuli lohkoina, pari valkosipulinkynttä viipaleina, noin ruokalusikallinen kuivattua timjamia ja saman verran rosmariinia. Mä käytin meidän omia, semikuivattuja yrttejä.

Tein muutaman yrttinipun rosmariinia ja timjamia sesongin lopussa, ovat sen jälkeen roikkuneet verhotanogossa evakkokeittiössä.

Laita kuuma paisti liemeen, laita jääkaappiin 4-5 tunniksi. Jos ruokailu venyy sen yli, ota paisti liemestä, kuivaa, kiedo folioon ja säilytä kylmässä.


Siivuta jäähtynyt paisti. Tarjoile kylmänä sopivien lisukkeiden kanssa. Meillä risottoa ja pinaatti-sipuli-sieni-paistosta ja mustaherukkahilloa.



Aiavn uskomattoman hyvää!

Eikä alkuruoassakaan ollut vikaa:


Siikatartar malaxlimpun päällä. Näin meillä vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää viime sunnuntaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti