tiistai 2. elokuuta 2016

Silliä ja uusia perunoita

Silliä ja uusia perunoita, kesäruokaa parhaimmillaan. Erityisesti kun perunat ovat todella uusia, omasta tai kaverin maasta nostettuja.

Kaverin maasta nousi kahta meille uutta sorttia, Mozartia ja Rikeaa:


Mozart tuo punakuorinen. Se on jauhoinen peruna, vähän Rosamundan tyyppinen. Rikea oli kiinteä ja selvästi Mozartia makeampi. Tämä oli siis makutesti ja tulokset toimitettiin viljelijälle (hänellä myös Siikliä ja Timoa). Timotej sanoi että tasapeli, mä tykkäsin Rikeasta enemmän näin voin ja sillin kera syötynä.

Silli on kesällä usein jotain valmista sorttia, niin myös tuossa perunoiden makutestissä.. Jostain syystä omat sillit tulee tehtyä jouluksi, vappulounaalle ja juhannuksena, mutta harvoin heinäkuussa. Nyt tein poikkeuksen. Lähinnä siksi että nuo valmiit purkkisillit ovat melko suolaisia ja aika samanmakuisia keskenään. Kyllästytti siis. Ostin tässä yhtenä päivänä matjesfileitä ja ajattelin tehdä niistä jotain oman maan perunoiden seuraksi. No, reseptiä ei ollut, enkä ostanut muita aineksia, mutta onneksi (jää)kaapista aina löytyy jotain. (Tämä pätee muuten vain loma-aikana, kaupunkikeittiössä kaapit tuppaavat olemaan tyhjiä.)


Kuvassa Timotejn viljelemää perunaa (emme tiedä lajiketta, voisi olla Timoa pyöreydestä päätellen) ja kaikkea muutta 'kivaa' joiden ajattelin sopivan sillikastikkeeseen. Kananmunta tulivat mukaan Timotej ehdotuksesta, hyvä niin.

Sillifileet huudoin kylmällä vedellä, kuivasin ja leikkasin siivuiksi. Perunoiden kiehuessa sekoitin sitten majoneesia ja kermaviiliä fifty-fifty. Silppusin joukkoon tuoretta tilliä ja punasipulia. Keitin kananmunat ja niistä yhden hienonsin ja lisäsin kastikkeeseen. Sitruunan kuoren raastoin hienoksi ja laitoin mukaan, kuten myös 1-2 rkl sitruunan mehua. Mustapippuria tietenkin ja sillipalat. Kaikki sekaisin ja tarjoiluastiaan.


Pinnalle vielä lisää tilliä ja sitruunan kuorta. Vielä kanamunat lohkoiksi ja perunoiden lisuke oli valmis. Hyvää tuli ilman reseptiäkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti