maanantai 5. joulukuuta 2016

Curry Torsk

En dag kom brorsonen på besök och jag hade lovat att vi bjuder på middag. Det var en vardag så något snabbt behövdes.

BBC:s matsidor hade lämpligt en "Curry Cod" på första sidan så det blev det. Jag skojade lite med Maja att när jag gör mat brukar det bli något med tomatkross, bönor och chorizokorv. Helt så blev det nu inte denna gång emedan ingen chorizokorv med i receptet.....

Här är curryn med både koriander och rivet citronskal på, klar för servering.
Ingredienserna är:

  • 1 tesked olja (dvs. en skvätt)
  • 2 teskedar med currypulver (vi hade Santa Maria medium färdigt i kryddlådan)
  • 1 litten bit ingefära (ungefär storleken av min tumspets), fint riven
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 2 burkar (2 x 400 gram) krossade tomater
  • 1 burk (400 gram) kikärter
  • 4 torskfileér
  • rivet skal från en citron
  • resten av citronen som klyftor
  • 1 handfull koriander grovt skuren
  • salt och peppar


Curryn fattas ännu från bilden. Öl fanns inte med i receptet och jag hade ju
heller ingen hemma så jag kunde inte dricka den.
Gör såhär:

  • Hacka löken
  • Riv ingefäran
  • Krossa vitlöken


Fräs löken i en traktörspanna med oljan (jag satte lite smör också) i 2-3 minuter. Tillsätt ingefäran, vitlöken och currypulvret, rör om och fräs i 1-2 minuter till. 


Här hackad lök, riven ingefära och krossad vitlök samt currypulvret.
Häll sedan i pannan tomatkrosset (jag satte inte hela vattenmängden) och kikärterna och låt puttra utan lock i 8-10 minuter till det blir lite tjockare. Lite salt och peppar i och blanda försiktigt.

Medan blandningen puttrade skar jag upp fisken. Stockmann hade inte torskfileér så jag köpte motsvarande mängd torskrygg som jag skar upp i bitar.

450 gram torskrygg i mindre bitar
Sätt torskbitarna på blandningen i traktörspannan (jag tryckte lätt ner dem i tomat-kikärtsblandningen), sätt på locket och låt puttra ca. 5 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Strö på citronskalet och koriandern, och voilá, matern är klar att serveras.

Naan bröd skulle säkert ha passat men det fanns inte tillgängligt i all hast. Det blev "Lapin Rieska" (nån slags "lefse" på norska antagligen, norrlandsbröd på riktig svenska troligen) från Kampin Leipomo (Kampens bageri) som just fick skryt i Facebook av nån väns vän.

Lapin Rieska
Vid serveringen fick man en citronklyfta också som man fick anväda efter behag. Jag satte lite citronsaft på maten på min tallrik.


Klart godkänt! Mycket hälsosamt. Nästa gång skall jag sätta en finhackad halv chile i blandningen för att få upp styrkan en aning. Kanske jag var lite för försiktig med mängden curry för jag vet att Maja inte är sådär jätteförtjust i curry.

Brorsonen tog med sig hem allt som blev kvar. Så man kan väl säga att jag inte torskade med torsken den här gången!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti