keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Poron ulkofilettä Björckin reseptin mukaan

Itsenäisyyspäivän alkuruokana oli graavattua siikaa, se siikasalaatti jota usein teen, resepti täällä, nyt coctail-lasi versio. Pääruokana oli poroa. Varsin suomalaista siis, päivän teemaan sopivaa. 


Poron resepti löytyi muutama viikko sitten Stockan herkusta, jossa tätä tarjoiltiin maistiaisena ja reseptin sai mukaansa. Tykättiin ja otettiin resepti talteen. Tämä on Tomi Björckin suunnittelema kokonaisuus.

Tarkkasilmäinen saattaa huomata takakulman joulutortut (=jälkiruoka). Kyllä, leivoin ihan itse, toista kertaa eläissäni, eka kerta oli 28 v sitten
Monta työvaihetta, mutta ei mitenkään monimutkaista tai vaikeaa. Aikaa kannattaa varata pari tuntia. Teimme lisukkeet ja kastikkeen valmiiksi etukäteen. Koko reseptin otsikko on muuten 'paahdettua poron ulkofilettä, lakritsi-rosmariini kastiketta, kuivattua poroa, rosmariini-valkosipuli crustia'. Ohje on neljälle.


Raasta kuivattua poroa, ohjeen mukaan 20 grammaa (me emme mitanneet).

Sen jälkeen tein crustin:
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna, 1 dl pankojauhoa ja 1 oksa rosmariinia (lehdet hienonnettuna).


Paahda/kuivaa miedolla lämmöllä valkosipulit ja rosmariinit noin 10 minuuttia. Lisää panko ja jatka paahtamista kevyesti vielä viisi minuuttia. Laita lautaselle talouspaperin päälle ja anna kuivahtaa huoneenlämpöön.


Kastike vei pisimmän ajan ja oli monimutkaisin vaihe. Ainekset ohjeen mukaan: 5 dl lihalientä, 2 dl punaviiniä, 2 dl demi glacea, 2 rosmariinioksaa, 100 gr LIQ merisuola lakritsia, ½ balsamico viinietikkaa, suolaa. Tässä oli kaksi haastetta, ensinnäkin en tuota lakua löytänyt ja toiseksi viinietikan määrää en pystynyt tulkitsemaan. Joten improvisoin. Lakun sijasta käytin lakritsijauhoa, laitoin 1 tl. Balsamico viinietikkaa lisäsin vähitellen ja maistelin, sopivaa oli kun n 2 rkl olin lisännyt.


Tee näin. Kuumenna kattila ja 'possauta' punaviini, eli kaada kuumaan tyhjään kattilaan ja anna kiehua puoleen. Lisää lihaliemi, demi glace ja lakritsi. Keitä taas puoleen. Jos käytit LIQ lakua, poraa tässä kohtaa sauvasekoittimella tasaiseksi. (Koska minä käytin jauhoa, en tarvinnut tätä vaihetta.) Lisää loput aineet ja hauduta hiljalleen n 30 minuuttia. Siivilöi. Tein siis valmiiksi etukäteen ja kuumensin ennen tarjoilua.


Poron ulkofile oli niin pitkä ettei olisi mahtunut pannulle sellaisenaan, jouduin leikkaamaan kahteen osaan. Filee painoi 600 gr, sopiva neljälle.  Mausta poro suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja voita. Lisää muutama rosmariinin lehti ja yksi murskattu valkosipulin kynsi. Paista filee molemmin puolin, n 4 minuuttia puoli. Kääri folioon ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa ohuiksi siivuiksi.

Kokoa annos: poron siivuja, kastiketta, kuivattua poroa ja crustia. 
Meillä lisukkeena puikulaperunamuusia (jossa hieman parmesaaniraastetta mukana).

Salaattiakin oli, ei tosin kovin suomalaista. Tuoreita viikunoita ja fetaa. 


Oli hyvää, liha suorastaan suli suussa, niin mureata. Suosittelemme tätä pororeseptiä kun haluatte jotain juhlavaa lautaselle,



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti