maanantai 30. toukokuuta 2011

Guacamole a'la Maja ja pari muuta tahnaa

Kaikenlaiset tahnat kuuluvat herkkuihini: ne ovat helppotekoisia, niitä on monenlaisia ja ovat monikäyttöisiä. Niitä voi laittaa alkupalaksi patongin kera, käy dipistä ja vaikka ruisleivän päällä iltapalaksi. Terveellisiäkin ovat.

Tänään tein omaan tapaani guacamolea. Kaksi kypsää avocadoa, puolikkaan limen mehu, 1 rkl salsaa, puolikas pieni sipuli silputtuna hienoksi, 1 tl korianteritahnaa (kätevää olla tätä jääkaapissa, ei toki korvaa tuoretta, mutta parempi kun ei mitään, tuoretta kun ei aina ole kotona eikä edes joka kaupassa):


Kypsät avocadot on helppo muusata haarukalla ja jätää sopivan verran sattumia joukkoon ettei ole aivan sileätä. Lisää muut ainekset ja sekoita.


Tarjoa Texmex ruoan kanssa, dippikastikkeena tai, kuten tänään, suoraan ruisleivän päällä. Käy grillatun kanan seuraksi ja varmasti muitakin käyttökohteita löytyy. Täynnä makua ja terveellisiä rasvoja.


Toinen terveellinen tahna on kikherneistä, persiljasta, valkosipulista, vedestä ja kylmäpuristetusta rypsiöljystä tehty proteiinipitoinen sekoitus. Se on helpointa tehdä monitoimikoneessa:


Tässä taisi olla yksi purkillinen käyttövalmiita kikherneitä, purkillinen persiljaa ja yksi valkosipulin kynsi. Sekoita ja lisää pari ruokalusikallista vettä, sekoita ja lisää öljyä saman verran. Lisää vettä ja öljyä vuorotellen kunnes mieluisa koostumus ja käyttötarkoituksesta riippuen.

Samana päivänä tein myös tapenadea. Oliivitahna jossa kalamataoliiveja (ilman kiviä!), lehtipersiljaa, valkosipulia, anjovista. Sekoitetaan ja sitten lisätään oliiviöljyä vähitellen taas kunnes koostumus maun ja käyttötarkoituksen mukainen.


Nämä tahnat jätin aika 'koviksi' koska päätyivät patongin siivujen päälle kuohuviinin (Villa Sandi, tietysti) seuraksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti