torstai 5. toukokuuta 2011

Kylmiä kastikkeita - sopivat vähän kaiken kanssa

Kastikkeet eivät pitkään kuuluneet suosikkiruokiini ja harvoin tuli tehtyäkäään. Liekö ikääntymisestä johtuvaa vai makuaistin kehittymistä että kastike nykyisin saa paljon enemmän huomiota keittiössämme. Edelleenkin ovat useinmiten nopeatekoisia ja kylmiä, sekä varsin monipuolisia.  Gourmet osaaminen siis jatkuu matalahkolla tasolla, sillä kastikkeestahan se kokki tunnetaan.

Yksi klassikko on salsa verde, peston tapainen vihreä kastike johon voi sotkea mukaan vähän mitä vain ja käyttää kaikkiin ruokiin - voiko siis parempaa 'reseptiä' ollakaan. Ja kaunistakin tuo on, kuvan epätarkkuudesta huolimatta.


Tuossa ylläolevassa on mukana vappulounaan jälkeen ikkunalaudalle jääneet tilli, persilja ja basilika, ruukullinen kutakin. Sekoita monitoimikoneessa (tai huhmareessa jos konetta ei ole) yrtit, valkosipulin kynsi, suolaa ja sitruunan mehua. Lisää oliiviöljyä hitaasti koneen käydessä kunnes saat sopivan koostumuksen. Mausta lopuksi mustapippurilla. Makua voi varioida loputtomiin, joskus olen lisännyt valmista purkkipestoa nokareen, varsinkin jos basilikaa on ollut vähän.

Käytä salaatinkastikkeena, lisää pastaan, grillatun lihan/kanan/kasvisten lisukkeena käy hyvin ja viime viikolla tämä maustoi uunissa muhineen lohifileen. Raikas vaihtoehto rasvaiselle kalalle.

Sunnuntain kanasalaatin seuraksi sekoittelin ranskakermapohjaisen kastikkeen joka osoittautui eriomaiseksi, puhdas sattuma tosin. Lusikallinen majoneesia, vajaa purkillinen ranskankermaa, ruukullinen tuoretta oreganoa hienonnettuna ja ehkä n 1 rkl valkoista balsamicosiirappia (taitaa olla Rajamäen jos muistan oikein). Balsamicosiirappi ja oregano yllättivät positiivisesti makuparina. Kuvaa kastikkeesta ei ole, mutta helppo kuvitella, sellainen valkoinen mössö, taas kerran.

Kanasalaatti ennen kastikkeen lisäystä tuli kyllä kuvattua.


Äsken suunniteltiin lauantaina tarjottavaa illallista. Jamie Oliverin keittokirjoista meillä on vain yksi, sain aikoinani lahjaksi vuonna 2002. Sieltä tuli inspiraatio tehdä suolakuoren sisässä kypsytettyä kalaa. Ensimmäinen kerta, (epä)onnistumisesta lisää sitten kokeilun jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti