sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Surkål men inga sura miner

Surkål har vi gjort också förut och till och med två gånger. Första gången lyckades det bra men andra gången kontaminerades processen med ovälkomna mikrober och resultatet var oätbart.

Instruktionerna jag har är antagligen från Dagens Nyheter nån gång i början på 1990-talet.

Här är majoriteten av råmaterialet.
 Ingredienser per 1 kilo av färdig surkål:

  • Vitkål (1 kg kål ger 1 kg surkål, så där ungefär)
  • 2-3 teskedar salt
  • 2 teskedar kummin
  • 6 st enbär
  • 1 tesked koriader eller 1 tesked senapsfrön (denna gång blev det senapsfrön)
  • 2 st friska och fina äpplen (sjuka och fula duger ej)

Riv kålen fint. Jag är lite (bara lite?) envis så jag envisades med att skära strimlor med en kniv. Inte bra för hela processen blev ganska jobbig på det sättet. Nästa gång skall jag på nåt sätt köra kålen i mycket fina strimlor i en matprocessor. Skär loss rotstocken och riv mycket fin och blanda in i kolen. Lär ge inläggnigen "extra fin smak". Vete tusan!

Mät upp och blanda kryddorna.

Skär de två äpplena i tunna skivor (med skal och kärnor kvar).

Varva kål och äppelskivor i en stor rostfri bunke och stöt fram och tillbaka med knuten näve. Det skall enligt instruktionerna ta fem till tio minuter för att kålen skall safta till sig rejält men för mig tog det 30 minuter. Jag hade nog för grova kålstrimlor.....


Det här var tungt jobb!
Sedan packar man kålen i en stor glasburk. Se till att all kål täcks av vätska, dvs. kålsaften. Blanda in kryddorna när du packar kålen i burken. Man kan sätta ett helt kålblad överst för att "tvinga" ner kålstrimlorna i saften.

Här är kålen i burken och bara väntar.
Låt burken stå i rumsvärme i två dygn och flytta sedan till något svalare utrymme (15-18 grader) och låt stå i 2-3 veckor. ÖPPNA INTE BURKEN UNDER PROCESSEN SÅ ATT INTE HÄRLIGHETEN KONTAMINERAS OCH BLIR FÖRSTÖRD. Sen kan man smaka och kolla om resultatet blev OK. I kylskåpet håller sig kålen ätlig i flera månader.


Peuramakkara, dvs.korv gjord på hjort, eller hur det nu blir.
Med Maja avnjöt vi kålen tillsammans med hjortkorv. Bröderna Räsänen i Bjärnå (Perniö på finska) lyckades med konststycket att fälla två hjortar. Innerfiléerna togs tillvara för oprocesserad konsumtion (antagligen steker de dock dem....) och resten av köttet kärrades till Perniön Liha Oy (Perniös Kött Ab) som också tidigare gjort korv av hjort till och enbart för bröderna Räsänen. Enligt överenskommet recept! Jag var i Perniö och hälsade på vännen Arto som hade fått en låda med vakuumförpackad korv av Räsänens. Arto begåvade mig med några paket. Tack för det!


Öl från ett mikrobryggeri i Rosla i Hitis skärgård.
Som dryck hade jag införskaffat ett mindre känt öl, dvs. från bryggeriet Rousal på Rosala. En "Ale" men det gick bra det med.

Enligt instruktioner från Bjärnå skall korven stekas, inte kokas.
Ja, så här blev det då en oktoberfest till i Villa Sandi. Både kålen och korven hantverksmässiga produkter. Senapen och gurksalladen från K-affären. Lyckat blev det!

Var inte rädd för att prova göra surkål. Det västa som kan hända är att det misslyckas. Och alltid kan man ju i uppfostrande syfte hota barn med surkål!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti