sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Närturism i Hangö - Vedagrundet och Knut Sundbergs konst

Solen skiner och man blir lite rastlös på stugan. Så vi hoppade in i bilen och gjorde lite närturism. Inte helt oförberett utan efter uppgjord plan. Först Vedagrundet som lär vara mäkta populärt bland draksurfare dvs. kite surfers. Längs Vedagrundsvägen från Täktomvägen längst ut på udden. Kör försiktigt, vägen går genom husens gårdar.

Framme en mycket fin sandstrand och, verkligen, flertalet surfare i sina torrdräkter. Klart sevärt när de gör sina hopp och tricks. Vore skojigt om kunde göra det själv. Voi kun olisi viulu, oi kun osais soittaa...

Längst ut är det klippor som gäller, viken med sandstranden till väster.
En surfare tävlar med måsarna.
Sedan en tur till Långören. Lämpligt längs Långörsvägen från Täktomvägen...he he! Se karta nedan. Långören är en stenö som sammanbinds med fastlandet av ett smalt sandnäs. På ena sidan viken Kattrumpan och andra sidan viken Anklaren.

Fint ställe men det som gör det verkligen speciellt är ett stort antal byster och statyer utspridda i omgivningen.

Timotej bekantar sig med Odjuret.
Det är konst gjort av numera avlidne Knut Sundberg som hade ett hus där och jobbade på tullen, hörde vi av en vänlig granne. "Knutte" var enligt egen utsago "itetaitelija", dvs. han gjorde konsten för och åt sig själv.

Konsten var ursprungligen på hans tomt men när huset såldes ville inte nya ägarna ha den och ett par herrar i grannskapet (bla.den vänlige grannen vi mötte) hade vettet att rädda undan mästerverken och ställa ut dem till allmän beskådan. En del hann nya ägarna dock elda upp inna våra eldsjälar skred till verket med sin räddningsaktion, hörde vi.

Det fanns mera konst inne i några båtskjul. En del av dem lyfts fram till sommaren. 

Detaljarbete!

Mycket av konsten var trädstammar som stod i naturen.
De fick ju sågas ner och sättas på mera tillfälliga "hållare".

Man kan ju bara undra varför en vik heter "Kattrumpan".
På tillbakavägen längs Långörsvägen var vi extra uppmärksamma och, verkligen, det fanns ett stort antal konstverk vid och brevid vägen. Bara man hade ögonen öppna!

Visa respekt till de lokala boende och kör försiktigt längs med den lilla vägen! De har gjort en beundransvärd gärning och vi vill ju inte att det skall bli en belastning för dem.

Ocså annars allt väl i Villa Sandi under påskhelgen. Idag kommer Fiskar-Emil och Flitiga Liisa på besök.

SOLen skiner och olutta påskeen!

1 kommentti:

  1. Kiitos tietopaketista, mysteeristen otusten arvoitus on ratkaistu, ainakin osittain... :)

    VastaaPoista