perjantai 15. heinäkuuta 2011

Napakymppi! Suolaisia piiraita lehtitaikinasta

Hyvät ystävät ja sukulaiset, entiset ja nykyiset työtoverit joiden tiedän tätä lukevan, nyt tuli napakymppi, älkääpä ohittako tätä 'reseptiä'/inspiraatiota.


Kerronpa saman tien tarinan miten tämä syntyi, kertoo paljon meidän perheen ajatusmaailmasta ja (epä)logiikasta. Käytiin vuosittaisella Fiskars vierailulla ja takaisin tullessa poikettiin Tammisaaressa kaupassa. Kysyin Timotejlta olisiko toivomuksia. 'Jo, ngn paj, så får vi lunch av resterna imorgon'. Joten kauppaan mentiin sillä mielellä että noukitaan kärryyn kaikki mikä miellyttää ja tehdään niistä ja jääkaapin sisällöstä joku hyvä piirakka josta jää huomiseksi lounasta.

Pohjaksi valikoitui lehtitaikina, osoittautui hyväksi ideaksi. Maja katseli lehtitaikinalevyjä keittiön pöydällä ja ehdotti että tehdäänpä viisi erilaista koska levyjä oli viisi siinä paketissa. Täytteet olikin jo vaikeampi osasto, valinnan varaa kun olikin aivan älyttömän paljon.

Pieni otos valinnanvarasta...
Yhteisellä päätöksellä löytyi seuraavat yhdistelmät:
  1. Feta-pinaatti-sipuli sekoitusta (sipulit ja pinaatit kävivät paistinpannun kautta) vuohenjuusto-yrtti-tuorejuustopohjalla (Chavroux juustoa sattui olemaan jämät jääkaapissa)
  2. Kesäkurpitsaa majoneesi-turkkilainen jugurtti-pesto pohjalla. Kesäkurpitsa leikattiin juustohöylällä suikaleiksi ja öljyttiin kunnnolla. Sitten ne kierretiin rullalle. Päälle vielä suolankukkia ja mustapippuria
  3. Öljytyn taikinan päällä tomaatin paloja (siemenet poistettuina), hienonnettua punasipulia, fetaa
  4. Tomaaattipyreen päällä kinkkusuikaleita, kalamata oliiveja ja aurajuustoa
  5. Tropical salsan (Santa Maria) päällä lammassalamia, paprikaa ja juustoraastetta

Ylärivi: tuotejuusto odottaa pinaattitäytettä (1), kesäkurpitsat valmiina (2), öljyn päälle tulossa tomaattisekoitus (3)
Alarivi: Tropical salsan päälle tulossa salamia (5) ja tomaattipyreen päälle kinkkua (4)

Lehtitaikinapaketissa oli siis viisi levyä, siksi viisi täytettä. Vedin veitsellä viillot jokaisen levyn reunoja pitkin, n ½ cm reunasta. Täytteet laitettiin leikatun alueen sisäpuolelle ja sudin vatkatulla kananmunalla reunat. Se oli hyvä idea, reunat nousivat mukavasti paistuessa.


225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Osa syötiin nyt illalliseksi ja loput huomenna lounaaksi. Tää oli tosi hyvää, hyvin sopisi esim haaleina paloina tarjoiltuna alkudrinkin kera, tai lounaaksi salaatin oheen. Kesäkurpitsa oli molempien suosikki, varmaan johtui hyvästä majoneesipohjasta.

Tässä huominen lounas, tähteet on hyviä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti