sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Plaki - grekisk fiskrätt

Gäster (B & C) på besök fredag och kvällens huvudrätt grekisk plaki. Receptet nåt år gammalt från Allt om mat.

Potatis och morötter från eget land skalades och tärnades/slantades och kokades i 5 minuter. Squash tärnades också men kokades inte.

Medan potatisen och morötterna kokade gjordes tomatsåsen. En burk (400 gram, Mutti) krossade tomater in i en matberedare. Lite olivolja (2 matskedar), två pressade vitlöksklyfor, 1 tesked oregano och lite salt fick göra tomaterna sällskap och sedan körde jag en stund maskinen. Blanda ihop potatisen, morötterna och squachen med såsen och sätt i en ugnsform.


Fisken saltades och skars i lite mindre bitar. Idag var det gös men vilken vit fisk som hellst går säkert bra. Förra gången var det torsk, tror jag. Sätt fisken överst i ugnsformen och in i ugnen, 200 grader i ca. 30 minuter.


Ja, sedan var det bara att sleva upp maten på tallriken och bjuda med lite bröd till.



Alko rekommenderade Lugana San Benedetto 2010 som vin när vi sa att vi skall ha tomatsås och fisk. Fungerade bra, tror jag. Fast B & Timotej drack för säkerhets skull öl . . .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti