lauantai 4. helmikuuta 2012

Moules Frites, simpukoita ja ranskalaisia


Aiemminkin on tullut blogattua sinisimpukoista. Tällä kertaa tarjolla hyvin perinteinen, ja belgialainen, simpukat ranskalaisilla. Niin, ranskalaiset perunat ovat belgialaisia.


Ranskalaisia varten tarvitset (yllätys, yllätys) perunoita, kasvisöljyä ja suolaa. Lisäksi iso kattila ja mieluusti myös lämpömittari.


Kuori ja pilko perunat. Laita kylmään veteen pariksi tunniksi, jotta tärkkelys vähenee ja perunoista tulee rapeita.




Kuivaa perunat talouspaperin päällä ja alla.


Ensimmäinen friiteeraus tehdään 160 asteen lämpötilassa. Laitoin n 1.5-2 perunaa kerralla ja annoin kypsyä kolmisen minuuttia, tässä vaiheessa perunat eivät ruskistu, vain kypsyvät. Lämpötila pysyi aika hyvin kohdallaan, kaasuliesi kiitettävän tarkka säädettävä.


Nosta perunat talouspaperin päälle kuivumaan ja odottamaan.


Kun simpukat kutakuinkin valmiita, friteeraa ranskikset uudestaan, tällä kertaa 190 asteessa ja aikaa ei mennyt kuin minuutin verran yhtä erää kohden. Nyt siis rapeutuvat ja ruskistuvat. Laita lämpimään kulhoon sitä mukaa kun valmiita ja suolaa kun koko satsi friteerattu.


Ranskalaisia olemme tehneet joskus ammoisina aikoina ja Majalla on myös selvä muistikuva miten Ahkera-Liisa teki näitä vuonna yksi ja kaksi (sen minkä Maja muistaa on että hyviä olivat ja kahteen kertaan keitettiin öljyssä).

Simpukat tehtiin suurin piirtein samoin kuin viimeksikin, sipuli-valkosipuli-valkoviini-liemessä.

1 kilo simpukoita sai seurakseen yhden sipulin, yhden salottisipulin, kaksi valkosipulin kynttä (ensi kerralla laitetaan enemmän), 1 rkl kutakin silpottuna: kirveli, persilja, timjami, sekä 1,5 dl valkoviiniä. Niin ja viimeiseksi lisättiin myös 2 rkl ranskankermaa.

Raaka-aineet odottavat vuoroaan 
Laita simpukat isoon kulhoon ja täytä kylmällä vedellä. Putsaa mahdolliset 'parrat' pois ja heitä pois rikkinäiset ja ne jotka eivät 'koputuksesta' sulkeudu. Anna veden valua pois.
Huuhdellut simpukat myös odotuskaistalla

Kuullota sipulit öljyssä miedolla lämmölllä viitisen minuutia jotta pehmenevät, mutta eivät ruskistu. Lisää silpotut yrtit. 


Sekoita. lisää simpukat ja valkoviini. 


Kansi päälle ja anna simpukoiden höyrystyä n viisi minuuttia. Lisää ranskankerma ja kuumenna.



Tarjoile simpukat syvältä lautaselta ja ranskikset asetilta vieressä. Nautitaan hyvän valkoviinin kera, ja ranskiksien seurana ketsuppia ja/tai majoneesia, maun mukaan.




Nopeaa, helppoa ja halpaa. Kilo simpukoita, josta riittää hyvin kahdelle, maksoi kahdeksan euroa ja perunathan ovat liki ilmaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti