sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Beach Chairs / Rantatuolit / Strandstolar

Att sitta vid brasan på sandstranden är ett trevligt sommarnöje i Villa Sandi. Vi har haft två ordentliga strandstolar, köpta i Chicago 1988. Emellanåt har vi köpt mera stolar men alltid har det varit dålig kvalitet och efter en sommar eller så bara att slänga.

Så Timotej uppmanades av Maja att göra egna stolar, sådana som håller, är bra att sitta på och som ser bra ut. Sagt och gjort, geniknölarna i arbete under vintern och efter att en prototyp gjorts började serietillverkningen i verkstan i Villa Sandi. "Beach Chair Villa Sandi model 1" is born!.

Nedan de nya stolarna (6 st) i bruk nu under midsommar. Klart godkända av alla som var med. En av herrarna klagade över huvudvärk nästa morgon men jag tror inte det har nåt med stolarna att göra.

Stolarna belv färdiga på midsommarafton och provades samma kväll i strålande väder.
Här en närbild av en av stolarna. Sitsen och ryggstödet fast i varandra med rostfria gångjärn. Ryggstödet är längre och "stoppar" vid en bräda på tvären under sitsen.

Stolen är låg som en strandstol skall vara. Material; brädor till "benen" och sitsen av 6.5 mm fanér (plywood). Rostfria skruvar och gångjärn. Målfärg!

Ett krav var att stolarna skall vara lämpliga att lagras i vårt strandskjul. Ryggstöden går därföt att fälla ner.

Här stolen i "lagrsingsmode". Designen är faktiskt min egen men får fritt kopieras.

Stolarna arkiverade efter användning i strandskjulet i väntan på mera soliga kvällar!
Materialet kostade ca. 50 euro per stol (träd, fanér, gångjärn, rostfria skruvar och muttrar, målfärg och penslar). Med mera aktivt sökande av material skulle jag kanske kunnat få ner kostnaden till hälften. Jag jobbade ca 20 timmar med dem (målade tre gånger . . .) och om man räknar 30 euro i timmen så är "kostnaden" per stol är uppe i  150 euro!

Inte konstigt att folk ofta köper grejer "Made in China". Men mera skräp ville vi inte ha så det blev att göra dem själv. Hemgjort är bäst!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti