perjantai 24. toukokuuta 2013

Parsaa ja sitruunaista sabayonkastiketta

Meillä tykätään parsasta. Vuosien mittaan siitä on tehty keittoa, piirakkaa, risottoa, pastaa, kinkkukääröjä... mutta useimmiten se on kuitenkin tarjoiltu sellaisenaan. Vihreä grillattuna ja valkoinen keitettynä. Lisäksi vain oliiviöljyä ja suolankukkia. Joskus hollandaisekastikkeella, joskus voisulalla. Mutta vaihtelu virkistää, sanotaan.


Tänään keitetty valkoinen parsa tarjoiltiin sitruunaisen sabayonkastikkeen kera. Sabayon mielletään usein jälkiruoan lisukkeeksi ja toki sabayon ja marjat ovat hyvä yhdistelmä. Sabayonin voi kuitenkin tehdä myös suolaisena versiona ja on varsin hyvä pari parsalle, sekä valkoiselle että vihreälle. Vähän kuin hollandaise, mutta kevyempi ja kuohkeampi.

Tarvitset 3 kananmunan keltuaista, 4 rkl kylmää vettä, 50 grammaa kuumaa voisulaa, hyppysellisen suolaa ja 1/4 sitruunan mehua. Sekä teräksisen kulhon, pallovispilän ja vesihauteen (=kattilla jossa 'lempeästi' kiehuvaa vettä).

Vispaa keltuaisia ja vettä kulhossa kunnes tilavuus on n 4-5 kertainen. Sen jälkeen nosta kulho vesikattilan päälle. (Vettä ei saa olla niin paljoa että kulhon pohja ottaa kiinni veden pintaan.) 


Jatka sekoittamista kunnes kastike sakenee ja alkaa muistuttaa majoneesia. Nosta pois vesihauteesta. Lisää voisula koko ajan sekoittaen, sen jälkeen suola ja sitruunan mehu. Valmista. Ja paljon helpompaa kuin miltä kuulostaa ensi alkuun.


Parsaa, sabayonkastiketta ja parman kinkkua. Aurinko paistaa ja meri melkein tyyni. Viikonloppu alkaisi hyvin, mutta hyttysten määrä vähän alentaa pisteitä. Mistä ihmeestä ne kaikki ilmestyi meidän ulko-ovelle pörräämään?!? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti