perjantai 10. toukokuuta 2013

Pasta med sparris och pancetta

Sommarens resa bokades just och det blir Italien. Emilia-Romagna heter området och vi kommer att tillbringa en vecka på axeln Milano - Parma - Modena - Bologna - Cesenatico (en mindre stad norr om Rimini på östkusten). Kan bli en del god mat . . .

Inspirerade av den kommade resan köpte vi en tidning som delvis behandlar området ifråga.

Tidningen var inte särskilt seriös, ganska "lätta" artiklar. Men mycket om mat.
 I tidningen hittade vi receptet för: "Linguine con asparagi, pancetta e parmigiano alla crema de erba cipollina". Så det var bara att börja träna smaklökarna inför den kommande resan.

Här råmaterial

Råmaterialen för två personer:

  • Pasta
  • 8 gröna sparris
  • några skivor pancetta (nån slags italiensk bacon, verkat det, fanns att köpa på Stockmann)
  • en skvätt grädde (inte mycket, 50 ml enligt receptet men det kan ju inte vara så noga)
  • grönsaksfond
  • hackad gräslök
  • riven parmesan x 2 (både i såsen och sedan som dekaration på)
  • salt och peppar
Koka pastan enligt instruktioner (på vårt paket stod "cottura 6 min" så jag kokade i 5 minuter....).

En skvätt olivolja i stekpannan och i med sparrisen (små bitar förutom 2 st som lämnas långa pga estetiska orsaker, antagligen). Efter tag (kanske 1 minut. . . ) in med pancettan som skurits i små bitar och låt stekas i på medelvärme i 3-4 minuter. Pancettan uppför sig likadant som bacon, fettet smälter. Sedan i med grädden, fonden, riven parmesanen och rör om. Häll sedan i pastan och gräslöken och låt sjuda i 2-3 minuter. Smaksätt enligt behag. Jag satte lite svartpeppar i men glömde saltet. Lika bra det för pancettan är ganska salt. 

Sen är det bara att sleva upp på tallriken och garnera lite med riven parmesan.


Blev helt gått. Går säkert nästan lika bra att använda normal bacon, tror jag. Men snobbeffekten blir ju så klart mindre!

Italy, here we come!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti