keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Pita-bröd

Jag lovade göra pitabrödet till vår östmedelhavsmiddag söndag kväll.

Det lyckades bra!

Maja har väl redan bloggat resten.

Maja bakar ogärna för man skall; a) noga läsa instruktionerna, b) mäta ingredienserna noggrant, och, c) unvika att "skynda i onödan" ("hosua" på finska).......


Här en del av ingredienserna för kvällens middag. Allt behövs inte för bröden
 men notera min fina degmaskin i bakgrunden. Lite som en slutscen i en
James Bond-film med en stor maskin som "gapar".
Recept från receptfavoriter.se via min nya iPad Air. Inte att undra på att bröden blev ganska fluffiga/luftiga och extra fina.

Nå, hur som hellst, här ingredienserna/instruktionerna som jag följde ganska noggrant:

Ingredienser:

  • 25 gram jäst
  • 2 dl vatten (jag satte nog 2,2 dl för smeten såg ganska torr ut i degmaskinen)
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 tsk olivolja

Tillagning:
  • ljummet vatten från kranen och jästen smulades uti detta vatten
  • tillsatte salt, socker, olivolja och rörde sedan om
  • in i degmaskinen och tillsatte vetemjölet sådär så småningom - blev lite torrt så därför extra vatten som nämnt ovan - körde väl i degmaskinen 2-3 minuter med varierande hastighet, men ganska långsamt överlag
  • sen in i en annan bytta och handuk på och fick jäsa i 45 minuter
  • sedan upp på arbetsbordet som var "mjölat" och tillverking av en "korv" som skars uppp i 8 lika stora delar
  • delarna (med rimlig tillsättning av mjöl i "skärsåren") plattades till till ca. 1 cm tjocka plättar och förflyttades till 2 st bakplåtar (dvs. 4 st per bakplåt). Bakplåtspapper användes.
  • fortsättningsjäsning i ytterligare 30 minutes under handuk
  • in i ugnen som skall vara på maximum, dvs.  250 grader. Jag hade luftcirkulationen på så båda plåtarna in på en gång. Sju (7) minuter enligt insruktionerna men stackarna såg lite bleka ut så en plåt i taget fortsatte jag i ca. 2 minuter till under grillgallret. Då blev färgen rätt, evs. blygt bruna på ovansidan.


Här fördelning efter första jäsningen. Notera mängen mjöl på arbetsytan för annars är det väldigt klibbigt.
Undvik att skära i fingrarna för det gör antagligen ont och degens estetiska egenskaper blir lidande.

Här härligheten blygt brunstekta efter extra utsättning för radiation i grillen i ugnen.
Det blev faktisk helt bra och det var lätt. Lätt som en plätt, skulle man kunna säga!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti