Ruotsalaisesta ruokalehdestä löytyi tapa tehdä Burgundin pataa ilman lihaa. Kuulosti melkein liian hyvältä ollakseen totta, niinpä se meni kokeiluun! Kyllä kannatti, hyvää ja täyteläistä.
Ihan tarkkaan ei ohjetta noudatettu, alla meidän versio (mutta myös ohjeen mukaiset määrät).
- 1 sipuli (pilkottuna)
- 4 valkosipulin kynttä (hienoksi pilkottuna)
- 8 pientä raita- tai punajuurta (kuorittuna ja lohkottuna)
- 6 porkkanaa (isoina palasina)
- 3 laakerinlehteä
- 2 timjamin oksaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2½ dl punaviiniä (burgundilaista?!)
- 5 dl kasvislientä
- 2-3 portabellosientä (siivutettuna)
- kourallinen suppilovahveroita (ohjeessa 10 metsäherkkusientä)
- hillosipuleita (ohjeessa helmisipuleita)
- lisukkeeksi keitettyjä belugalinssejä ja perunamuusia
Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä padassa keskilämmöllä ja lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kuullota pehmeäksi. Lisää raita/punajuuret, porkkanat, timjami, laakerinlehdet, suolaa ja mustapippuria. Paista sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää joukkoon tomaattipyree, punaviini, kasvisliemi ja anna muhia kannen alla matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia (tai kunnes juurekset kypsiä).
Sillä välin kun juurekset kypsyvät paista sienet (ja helmisipulit, jos käytät niitä) paistinpanulla.
Maista pataa ja lisää tarpeen mukaan viiniä, yrttejä, mausteita. Me ei taidettu lisätä mitään, hyvää oli. Suurusta pata maissitärkkelyksellä. Lisää sitten sienet ja helmi/hillosipulit. Anna muhia vielä 10 minuuttia. Nouki laakerinlehdet ja timjamin oksat padasta.
Tarjoile belugalinssien ja perunamuusin kanssa. Perunat keitettiin, muusattiin ja joukkoon hieman oliiviöljyä (ei maitoa, ei voita, ei vettä). Pisteeksi iin päälle tuoretta timjamia.
Upeat värit! Syksyn ruska ulkona ja lautasella |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti