Lauantai-illan fonduemenu nuodatti vanhaa kaavaa. Samanlaiset lihat, marinadit, kastikkeet ja osittain myös salaatit. Alla olevassa kuvassa keskimmäisenä illan uutuus, couscouspohjainen salaatti jossa paljon herkkuja. Idea tuli uusimmasta Lantliv mat och vin -lehdestä.
Pitkä lista aineksia, mutta varsin helppotekoinen salaatti kuitenkin. Ohje, jota noudatin aika hyvin, on kuudelle ja siitä riitti kyllä meille kahdeksalle kun muutakin syötävää oli sen verran paljon. Ohjeen mukaan tarvitset:
- 4 dl helmicouscousta (meillä tavallista)
- 100 gr kuorittuja manteleita
- puolikas romanescokaalia (meillä parsakaalia)
- 2 punaista paprikaa (halkaistu ja siemenet poistettu)
- 12 kuivattua aprikoosia
- 5 tuoretta viikunaa
- 1 pieni granaattiomena
- ½ dl rusinoita
- 1½ dl hienonnettua tuoretta persiljaa
- 1 dl hienonnettua tuoretta minttua
- 3/4 dl oliiviöljyä
- ½ dl sitruunan mehua
- 1/4 tl kanelia
- ½ tl suolaa
- 1 tl sokeria
- maustemitallinen mustapippuria
Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä ja jätä odottamaan.
Paahda mantelit kuivalla paistinpannulla ja pilko karkeasti. Pilko parsakaali pieneksi ja keitä minuutin verran, jäähdytä kylmässä vedessä, kuivaa. Paahda paprikan puolikkaat uunissa grillivastuksen alla kuoripuoli ylöspäin, anna jäähtyä kulhossa muovin alla, kuori ja pilko jäähtyneet paprikat. Suikaloi aprikoosit. Lohko viikunat. Irrota granaattiomenan siemenet. Hienonna yrtit. Sekoita kaikki nämä ainekset (ei couscous) ja rusinat keskenään.
Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, kaneli, sokeri, suola ja mustapippuria kastikkeeksi. Lisää kastike couscousin joukkoon ja sekoita couscous muiden aineksien kanssa. (Couscouksen määrä on minusta valtava, mä taisin valmistaa 2,5 dl 'raakaa' couscousia ja sitäkään en kaikkea käyttänyt.)
Koristele, jos muistat, tuoreilla yrteillä. Minä en muistanut, vaan väliäkö tuolla. Kaneli, rusinat ja mantelit varmaan syynä että tästä tuli joulu mieleen. Varsin sopiva talvisalaatti siis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti