perjantai 11. maaliskuuta 2011

Kevättä odotellessa - parsarisottoa ja katkarapuja

Epäilenpä etten ole ainoa jolle sana 'risotto' aikoinaan toi mieleen kuivan sekoituksen irtonaista riisiä, sekavihanneksia ja jauhelihaa. No, onneksi ei enää. Joskus 90-luvulla Timotej alkoi tehdä 'aitoa' risottoa italialaiseen tapaan ja ymmärsimme miksi ruokalaji oli niin suosittu. Risottoa tarjoamme välillä lisukkeena, erityisesti kalan kanssa, välillä omana ruokalajinaan.

Tällä kertaa tekeminen alkoi kauppakäynnillä, kaikki ostokset yhteiskuvassa kotipöydällä kertovat mitä on kahden hengen ruoanlaitto...


... helppoa!

Risotto tehtiin perinteisellä ohjeella, suurinpiirtein näin:
- 1 sipuli pilkottuna
- nokare voita ja tilkka rypsiöljyä
- muutama miniparsa paloiteltuna
- 2,5 dl arborio riisiä
- n 7 dl nestettä jossa n 5 dl kalalientä ja 2 dl valkoviiniä
- parmesaanijuustoa
- lisäksi tuoreita katkarapuja

Kuumenna neste. Kuullota sipulia kattilassa voi-öljy-sekoituksessa, lisää riisi ja sekoita kunnes riisi läpikuultavaa. Lisää nestettä n 1 dl, sekoittele ja anna imeytyä riisiin. Lisää 1 dl kerrallaan kunnes kaikki neste käytetty ja riisi valmista; siis kermaista, liki puuromaista, mutta vielä al dente. Siihen menee n 15-20 minuuttia. Noin puolessa välissä lisää parsan palat. Kun valmista sekoita joukkoon raastettua parmesaania.

Risotto lautaselle, päälle vielä vähän parmesaania ja katkaravut. Viikonloppu voi alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti